bok-ekstra junior

Walter Vik (psevdonym for Anders Heger) som har skrevet flere gode store-barn-bøker om Jan og Fatima, kommer nå med sin første billedbok sammen med illustratøren Silje Granhaug: «Herr Khabel og gravemaskinen»

Herr Khabel er møkklei det meste: samme gamle mandagen, samme gamle tenner å pusse, samme gamle gravemaskin, samme gamle skogen. Med strittende kosteskaftbart og grinete øyne oser han av gretten kjedsomhet. Det hever Silje Granhaug seg over og har fylt sidene med fornøyelige bilder: montasjer av foto og tegninger og andre teknikker. Boka vil vare lenge fordi det er så mye å se på og forholde seg til. Iblant vel mye, noen av sidene har rotete layout. Walter Vik er lekende i sin tekst og fyller den gretne grabeierens liv med de underligste hendelser. Underholdende.

Reisen til månen

Kan en vaskebøtte og en sliten soplime ha sjel? Ja, når Alf Prøysen dikter og Kjell E. Midthun illustrerer. Boka, «Da soplimen og skravlebøtta reiste til månen», er en godbit fra Tiden (kr 148). Prøysen blir aldri uaktuell, hans hjerte banket alltid for de små i samfunnet, her gjennom soplimen og vaskebøttas drømmer om en bedre tilværelse på månen. Godt med klassikere.

På tur med Sinus

Etter fjorårets «GNU!» med Trond Brænnes tekst og Per Dybvigs artige illustrasjoner, er det med stor forventning man åpner Tore Renbergs barnebokdebut «Sinus i Sinus - en kjærlighetsfortelling om Sinus og Marianne» (Tiden - kr 148), der også Dybvig har vært på ferde. Humrende gleder vi oss over illustratørens frekke allsidighet. Man skal være like sur og drittlei som sjuåringen Sinus for ikke å more seg. Dybvig har hatt en idé-morsom tekst å jobbe med: Sinus er misfornøyd med alt, mor er teit, hun bare stryker tullete underbukser, far er ekkel fordi han peller seg i tærne. Bare Marinne er ålreit - og kjempsøt! Sinus har hørt uttrykket gå i seg selv og tar det bokstavelig. Men hvordan komme inn i seg selv? Se det klarer han, og vi blir med på en kostelig reise. Men det ville være sjofelt overfor leseren å røpe hva vi møter. Les sjøl.