Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bok-ekstra junior

Tove Nilsen gjorde rett i å debutere som barnebokforfatter. «Melismåne» med Malgorzata Piotrowskas illustrasjoner, (Aschehoug - kr 148) er blitt en bedårende og underfundig bok om småjentene Maria og Pia som drar ut på leting etter pappas bart.

Tove Nilsen har tidligere skildret barndom troverdig og medrivende i «skyskraperbøkene». Dykket i egen barndom, og noen år i nærkontakt med barn, har nok bidratt sterkt til bokas ekte tone. Pappa kommer hjem fra jobben uten bart, og noe blir helt feil. - Det er ikke deg! roper Maria og løper sin vei ...

Hvor er barter før de vokser ut og hvor er det blitt av pappas? Jentene drar selv ut på leting. Kanskje de kan finne den hos frisøren? Lekende følger Tove Nilsen dem og skildrer ungenes reaksjoner, fantasi og frustrasjon intimt og sant. Hun formidler barnas eget språk uten jåleri. Her er mye å glede seg over, både i tekst og illustrasjon. Velkommen som barnebokforfatter, Tove Nilsen!

Kloakktur

- Alt er en vanesak, sier guttungen Svein til voksne Snorre som ikke skjønner at noen vil ha en rotte til kjæledyr.

Snorre ser rotter nok, der nede under bakken i kloakksystemet som er hans arbeidsplass. På den annen side forstår nok ikke niåringen at noen jobber frivillig der.

Marit Nicolaysens «Kloakkturen» med illustrasjoner av Per Dybing (Aschehoug - kr 158) handler om Svein og kameratene hans på sommerfritidsklubben som drar på tur ned i kloakken. Et ubegripelig valg en varm dag, men hensikten til forfatteren er god. Hun vil at barn skal lære om kloakkens kretsløp; at det straffer seg å putte miljøgifter i do. De kan lett komme tilbake på middagsbordet, fordi slammet brukes som gjødsel. Hvor blir det av bæsjen? har de kalt utflukten, og vi får det beskrevet i detalj. Det er ikke bare barna på turen som føler at det stinker vel mye. Boka anbefales ikke som høytlesning til kveldsmaten.