Bok finansiert av nazi- penger

Direktør Arnfinn Moland ved Norges Hjemmefrontmuseum har delfinansiert sin bok «Over grensen» med midler fra nazi-ekstremisten Eugen Nielsens stiftelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Moland er anerkjent som en av Norges fremste okkupasjonshistorikere. Boka beskriver i detalj likvidasjonene som ble begått av Hjemmefronten under den tyske okkupasjonen. Dokumentet er samtidig et oppgjør med forfatteren Egil Ulateig, som i 1996 ga ut sin beretning om samme tema. Denne boka ble sterkt kritisert av blant andre Moland, først og fremst fordi den inneholdt flere feil. Forlaget valgte til slutt å trekke boka tilbake.

Reaksjoner

Flere historikere har reagert på at Moland har tatt imot midler fra stiftelsen som nasjonalsosialisten Eugen Nielsen etablerte for å fremme historisk forskning.

Nielsen var arkitekt og forretningsmann. Stiftelsens midler kommer fra Nielsens enestående våpensamling. Den ble i sin tid omsatt for nær fem millioner kroner på en auksjon i London.

Under krigen gjorde Nielsen tjeneste i det tyske sikkerhetspolitiet. Han var aldri medlem av NS, da han syntes partiet var for lite tyskvennlig og ikke ytterliggående nok. Nielsen ble fengslet den 13. mai 1945, like etter at freden kom. Han slapp ut igjen sommeren 1946. Han ble seinere landssvikdømt og måtte betale en bot på 20000 kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer