Bok for bokormer

Det er lett å skjønne hvorfor «Vindens skygge» ble den store boksensasjonen i Spania da den kom ut der for to år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Fra første anslag drar Zafón oss inn i et nærmest altomfavnende mysterium hvor sterke følelser regjerer: Her er hat og hevn, romantikk og vennskap, svik og bedrag, død og fordervelse og alle andre nyanser av mellommenneskelig samspill.

Persongalleri

Men drivkraften gjennom bokas 475 sider er Zafóns fortellerstyrke, han vever et eventyr som strekker seg over store deler av forrige århundre og byr på et persongalleri som er stort og mildt sagt frodig.

Hovedpersonen er, når handlingen begynner i 1945, nesten 11 år og morløs. Daniel Sempere bor i Barcelona sammen med sin oppofrende antikvarbokhandler-far, men han savner moren veldig.

For å døyve savnet innvier faren ham ei mørk natt i en hemmelighet: Han tar Daniel med til «De glemte bøkers kirkegård», et labyrintaktig hus fullt av tusenvis av bøker. Daniel får velge én helt tilfeldig, og faller for romanen «Vindens skygge» av Julián Carax. Det blir starten på et mysterium som han bruker mange år på å finne ut av. Han leser romanen på ei natt: «Før jeg visste ordet av det, hadde jeg falt redningsløst inn i den.»

Skyggefull

Noe av det samme suget opplever man som leser av Carlos Ruiz Zafóns roman. Den gåtefulle historien om den drepte forfatteren Julián Carax fyller Daniels liv de neste ti åra, og vi blir med inn i en skyggefull verden befolket av personer som antikvaren Barceló, hans vakre blinde niese Clara, den fromme hushjelpen Bernarda, ansiktsløse Lain Coubert, bokdetektiven Fermin Romero de Torres, Daniels bestekamerat Tomás og hans overlegne søster Beatriz, den brutale politiinspektøren Fumero og forlagssekretæren Nuria. For å nevne noen.

Et mysterium, en eventyrfortelling, et magisk drama fra Franco-Spania, en spenningsroman, en kjærlighetshistorie, en grøsser - «Vindens skygge» (og her snakker jeg om Zafóns bok) er mangfoldig nok til å tåle alle karakteristikkene. Glitrende oversatt er den også, det bugner av gode formuleringer og uvante ord som gjør språket spill levende tvers gjennom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer