Bok for søtmunnede

Nina Sjøen har skrevet «Søtt», den første norske kokeboka bare om desserter. Nå kan du bli dessertekspert - og kanskje overraske med pasjonsfruktsoufflé julaften?

Konditor Nina Sjøen har skrevet bok for de dessertglade, med ideer til drikke.

- At desserten kommer på slutten av et måltid når alle er mette, er nesten urettferdig, mener hun. Og putter det søte i sentrum.

«Søtt» tar for seg alt det søteste du kan tenke deg, fra is til kaker og fruktdesserter, fristende fanget av fotograf Ulla Westbø.

Både enkelt og avansert

Sjøen har delt opp boka i kapitler ut fra den viktigste bestanddelen i desserten. Søtt med frukt, med bær, søtt og mykt, søtt og kaldt, og selvsagt, søtt med sjokolade. Oppskriftene går fra det kjente og enkle som eplekake, til avanserte desserter som sabayonne med frityrstekte hylleblomster.

Forfatteren har vært på kokkelandslaget i mange år, og dessuten jobbet i matmetropoler som New York og Singapore - og på Bagatelle i Oslo. Litt av ideen bak «Søtt» er imidlertid at andre enn superkokkene skal kunne by på gode desserter.

«Matsminke»

De fleste ingrediensene skulle det være mulig å oppdrive, i hvert fall i større byer.

Utformingen er det kanskje verre med. Likevel kan du i «Søtt» få kreative innspill til hvordan du også pynter verket. Visste du for eksempel hvordan man lager sjokoladeblonder?

«Søtt» er utgitt av Messel forlag og koster kroner 398,- 145 sider.

DESSERTMESTER: Konditor Nina Sjøen