Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bok-koking i NRK

BØKER: I programposten «Radioselskapet» i NRK opptrer en dag i uken en såkalt selskapsløve som skal svare på spørsmål, men som i tillegg skal kaste en bok som vedkommende da misliker over all måte. En uskyldig lek kan man si – ganske morsom kanskje også hvis det for eksempel dreier seg om rutebok for Østlandet full av feil eller første bind av Klara Kloks selvbiografi. Ganske uskyldige ting så langt.

Men vår ungdom strekker seg lenger og setter seg høyere mål. Her forleden opptrådte en herre hvis navn jeg dessverre/heldigvis har glemt eller snarere fortrengt og som nok ikke var en utsøkt heder for sin landsdel, men som stilte høyt. Han ville kaste intet mindre enn Herman Melvilles «Moby Dick» som var gruelig kjedelig og i tillegg hadde ødelagt hans tidligere så positive syn på hvaler. I 5 til 10 minutter skildret han hvilken drittbok dette egentlig var og sammen med den kvinnelige programlederen som heller ikke hadde greid å komme gjennom mer enn ca. 100 sider la han hele sitt nivå frem for publikum. Sammen lo og godtet herskapet seg og særlig festlig var det at selskapsløven hadde funnet en ekstra uttrykksfull måte å ødelegge boken på – nemlig koke den i – ja, selvfølgelig hvalfett – noe programlederen også fant utsøkt fornøyelig.

Etter denne interessante selvskjending gjenstår bare å konstatere at NRK nå finner det opportunt å presentere kulturhatere – vel og merke positivt – ja mer enn det, være skjønt enig med dem. La meg minne disse meget unge mennesker om at for 60-70 år siden ble det i Europa og også her i Norge brent bøker, av nazistene for eksempel, også da til allmenn jubel fra en del selskapsløver. Jeg vil også minne om den kjensgjerning at der hvor man brenner bøker vil man før eller senere også brenne mennesker. Nå tror jeg ikke NRK vil gå så langt, men de som har opplevd bok-koking synes ikke det var så morsomt. Jeg tror NRK ville stå seg på å fjerne denne makabre selskapslek fra repertoaret.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media