Bok og mysterier

En hellig boks dramatiske og blodige historie rulles ut.

BOK: Australske Geraldine Brooks fikk Pulitzerprisen for romanen «March» i 2005. Nå har den tidligere reporteren i Wall Street Journal kastet seg ut i et nytt historisk prosjekt: «Bokens folk» er en roman om den turbulente historien til et gammelt jødisk manuskript, Sarajevo-haggadáen.

Hovedpersonen Dr. Hanna Heath tilkalles til Sarajevo i 1996 for å restaurere haggadáen. Det praktfulle bokverket unngikk så vidt ødeleggelse under Balkan-krigen. Hanna gjør bemerkelsesverdige funn i arbeidet med boka – en sommerfuglvinge, et hår og en blodflekk er verdifulle spor i mysteriet om bokas opprinnelse.

Avslørende spor

Sporene bringer oss til Wien på slutten av attenhundretallet, til inkvisisjonens Venezia i 1609, og til Sevilla i 1480. Blant skikkelsene vi møter er en bokbinder med syfilis, en prest i arbeid for inkvisisjonen, og en ung maurisk kvinne som er slave hos emiren. Alle har de befatning med boka og tar risiko for å redde den. Det ender også Hanna selv med å gjøre.

Omstendelig

Romanen er inspirert av den faktiske historien om Sarajevo-haggadáen, som Brooks oppdaget da hun jobbet som reporter under krigen i Bosnia. Fortellingen hun skaper er fascinerende, ikke minst på grunn av de historiske kunnskapene som ligger i bunn. Hun gir et godt bilde av ulike tider og kulturer, og særlig av religiøs brutalitet og intoleranse gjennom århundrene.

Problemet er at det høye ambisjonsnivået gjør romanen omstendelig. For mye tas med. Brooks har et ryddig og greit språk, men det er langt fra spenstig nok til å bøte på dette.