Bok om de nye krimheltene

Nils Nordberg, leder for Radioteatret og mangeårig medlem av Rivertonklubben, har laget en ny krimantologi med de nye norske krimheltene. Boka blir et slags oppslagsverk og gis ut av Gyldendal forlag.

Nils Nordberg er redaktør for antologien som inneholder tolv originalnoveller av norske krimforfattere og en oversikt over heltenes liv og levnet. Forfatterne skriver hver sin nye historie i tillegg til biografien om sin egen krimhelt.

- Etter 1975 har det kommet en hel hærskare med nye detektiver og krimhelter. Dette blir en bok om tolv av dem. Jeg har valgt ut de som fremdeles lever aktive liv og som det ser ut til kommer til å fortsette med det, sier Nordberg.

De tolv forfatterne og heltene er: Fredrik Skagen med Morten Martens, Gunnar Staalesen med Varg Veum, Gert Nygårdshaug med Fredric Drum, Jørgen Gunnerud med Knut Moen, Kjersti Scheen med Margaret Moss, Kim Småge med Anne-kin Halvorsen, Pål Gerhard Olsen med Aron Ask, Jan Mehlum med Svend Foyn, Tor Edvin Dahl med Pernille og Rosalinde, Unni Lindell med Cato Isaksen, Kolbjørn Hauge med Petter Eliassen og Kjell Ola Dahl med Gunnarstranda.

Intervju med krimhelt

Nordberg synes forholdet mellom leser og helt er interessant. Og stiller spørsmålet: Hvorfor er disse krimheltene så viktige for oss?

- Også forholdet mellom forfatter og helt er viktig. Forfatter Per Vale fortalte en gang at når du har skrevet om den samme helten i årevis, kan du plutselig ta deg selv i å lure på hvorfor vedkommende ikke ringer og spør hvordan det går.

I boka som antagelig får tittelen «De nye krimheltene», har Nordberg intervjuet Jon Michelet sammen med hans helt Wilhelm Thygesen, på Bibliotekbaren.

- Fikk du noe ut av Thygesen?

- Ja mye. Blant annet fortalte han en del om framtidsplanene sine.

- Et intervju med en krimhelt tror jeg bare jeg har sett en gang tidligere. Da var det Gunnar Staalesen som hadde intervjuet Varg Veum for Dagbladet.

Nordberg har også skrevet forord til boka som kommer ut i juni.

mariann.aalmo.fredin@dagbladet.no