Bok til bursdagen

70-årsfeiringen av Arne Nordheim kjenner få begrensninger. Markeringene begynte allerede 6. januar og har tiltatt i styrke fram til selve dagen, som er i morgen. Den feires blant annet med en ny bok.

- Jeg vet at det er noen komponister jeg ikke kan leve uten. Arne Nordheim er en av dem. Det sier musikkforskeren Yisrael Daliot som har skrevet bok om sin helt.

Yisrael Daliots bok «Klingende ord - samtaler med Arne Nordheim» belyser i hovedsak Nordheims bruk av litterære tekster i musikken. Daliot har i en årrekke vært en viktig mann for norsk musikkliv, både her i Norge og i hjemlandet Israel, der han nå lager radioprogrammer, skriver artikler, holder foredrag og organiserer konserter. I 1994 mottok han St.Olavs medalje for fortjenester for norsk musikkliv.

- Gripende

- I 1982 lyttet jeg til Nordheims cellokonsert «Tenebrae» i en radiooverføring fra Washington. Det var en meget spesiell opplevelse. Der og da bestemte jeg meg for å høre mer av denne komponisten og få studert hans partiturer.

- Jeg ble også fascinert over hans personlighet. Arne Nordheim som humanist, hvis jeg får lov til å bruke et så gammeldags ord. Jeg ble nysgjerrig på hva som lå bak musikken hans. På tekstene han valgte til musikken. De var alltid på mange forskjellige språk, også mitt eget hebraisk. Men grunntemaet var alltid det samme: menneskets eksistens, død og ensomhet. Hvordan vi opplever verden og livet.

- Hvordan oppleves dette for deg, Nordheim, at en mann som Daliot fordyper seg i dine verk i flere år og blir en ambassadør i utlandet for den?

- Jeg må si det oppleves som gripende. Det er jo dette vi komponister ønsker, at musikken skal bli spilt og skal møte menneskene hjemme. Det er viktig når du driver med noe så utilgjengelig som å skrive musikk å ha en amanuensis på plass der ute og holde kontakten tilbake til Norge.

Myten Nordheim

Daliot håper boka vil være et hjelpemiddel for at nordmenn bedre skal være oppmerksomme på hvilken komponist Nordheim er. For som han sier:

- Det burde vært en bedre balanse blant nordmenn mellom det de vet om personen Arne Nordheim og komponisten.

Nordheim selv tror dette har vært i endring i lengre tid.

- Mytene om meg er i ferd med å krakelere (sprekke). Det er ikke viktig å ha noen som skriver stygg musikk lengre. Og når myten går i stykker oppstår et vakuum, og innimellom der smetter musikken inn, forklarer Nordheim.

- Skulle vi tro feiringene har du vært 70 år ganske lenge?

- Jo, det er kanskje litt neserynkende, dette, sier Nordheim, tydelig fornøyd med ny-ordet.

- Hva skal jeg si? Det er mye, men helt bra.

Og helt sikkert er det at Arne Nordheim blir feiret i Oslo-Filharmonien i kveld med oppføring av hans fiolinkonsert med Arve Tellefsen på solistplass.