TIL BARNA: Fredag den 29. april ble Gaute Heivoll ferdig med boka «Kongens hjerte». Mandagen etter ble hans datter Tomine født. Derfor har forfatteren valgt å dedikere boka til sine to barn. Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet
TIL BARNA: Fredag den 29. april ble Gaute Heivoll ferdig med boka «Kongens hjerte». Mandagen etter ble hans datter Tomine født. Derfor har forfatteren valgt å dedikere boka til sine to barn. Foto: Lars EIvind Bones/DagbladetVis mer

- Boka ble til mens datteren min vokste i mors liv

Derfor har Gaute Heivoll dedikert «Konges hjerte» til sine barn.

• Les utdrag fra Gaute Heivolls nye roman «Kongens hjerte» her.

(Dagbladet): I dag lanseres Gaute Heivolls roman «Kongens hjerte». Fredag den 29. april satte han punktum for boka. Mandagen etter kom et nytt liv til verden.

- Jeg er nettopp blitt far til Tomine. Boka ble til mens datteren min vokste i mors liv. Det var som to parallelle svangerskap. Derfor har jeg dedikert boka til mine to barn, sier Heivoll, som også har en sønn.

Opplysningstida Historien foregår i 1775, og er basert på virkelige hendelser og personer. Forfatteren har gjort grundig research, og romanen handler om en ikke navngitt far og datter. Hun lider av den nå utryddede radesyken, og blir fraktet til Danmark for å bli helbredet. Faren er i utgangspunktet frisk, men etter hvert blir rollene byttet om.

- Det som satte meg i gang var et brev fra Det danske kanselli i København til den tyske legen Deegen, som bodde i Norge. Han fikk beskjed om å ta med seg tolv personer som hadde radesyken til København for å behandle dem. Det var skrevet med gotisk-tyske bokstaver, og vanskelig å forstå, men en ansatt ved arkivet hjalp meg, forteller Heivoll.

Dette brevet beskriver forfatteren som en nøkkel for å forløse historien. Fortellingen har han skrevet på Finsland i Songdalen, hvor han kommer fra. I et gammel, kaldt og spartansk innredet hus er boka blitt til.

- Deegen var en foregangsmann når det gjaldt behandling av radesyken. For første gang ble pasienter behandlet, ikke bare oppbevart.  Dette var ei brytningstid, opplysningstida, hvor mye var i ferd med å endre seg. Før trodde man at hvis du var fysisk syk, skyldtes det en sjelelig skavank. Det var nå i endring, sier Heivoll.

Spartansk innredning Forfatteren forteller at han alltid har en tvil når han skal skrive - om historien vil komme til ham og hvordan. Denne gangen visste han aldri mer enn den neste setningen.

De kjølige omgivelsene hjalp ham med å fortelle historien.

- Den spartanske innredningen gjorde at jeg følte meg spartansk også innvendig. Omgivelsene smittet over på teksten. Det føltes riktig å sitte i såpass nøkterne omgivelser, sier Heivoll.
 
Han beskriver de siste månedene som hektiske, som småbarnsfar og bokaktuell. Derfor har det ikke blitt tid til mye lesning eller orientering i høstens bokutgivelser, men Heivoll gleder seg til å få tid til å plukke opp ei bok i løpet av høsten.