Anmeldelse: Ingrid Brekke, Aske og diamanter

Boka dagens debattklima trenger

Rolig og saklig trevler Ingrid Brekke opp myter og løgner fra all sider i dagens Polen.

BITTER HISTORIE: Med polsk historietolkning følger en bitterhet og en sannhetsangst som får vår Marte Michelet-debatt til å framstå som en mild bris, skriver anmelder Bernt Hagtvet. Her fra gamlebyen i Warzawa. Foto: NTB SCANPIX
BITTER HISTORIE: Med polsk historietolkning følger en bitterhet og en sannhetsangst som får vår Marte Michelet-debatt til å framstå som en mild bris, skriver anmelder Bernt Hagtvet. Her fra gamlebyen i Warzawa. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det liberale Europa angriper vårt lands identitet med sine dekadente verdier og ugudelige livsstil. Det er budskapet fra PiS, Polens nasjonalkonservative parti, som nylig fikk over 40 prosent av stemmene.

De post-kommunistiske statene vil ikke lenger la seg dominere av Vesten. Hvor fører det Europa hen?

Blir framtidens Europa mer lik dagens halv-autoritære Polen? Ser vi ansatser til en «polonisering» av Europa?

Dette er noen av de spørsmål som trenger seg på i Ingrid Brekkes fine Polen-reportasje «Aske og diamanter». Samme tittel ga også den polske filmskaperen Andrzej Wajdas sin film om den smertefulle kommunistiske maktovertakelsen av Polen etter krigen.

Polen er nettopp både aske og diamanter. Politikk i Polen blir umiddelbart historietolkning. Og med den følger en bitterhet og en sannhetsangst som får vår Marte Michelet-debatt til å framstå som en mild bris. Polen framviser i dag et usedvanlig polariserende debattklima. I så måte ligner landet USA. Begge steder brukes historien hele tiden til nåtidige formål (jfr. ordskiftet nå om slaveriets rolle i Amerikas identitet).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer