Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Boka, en fugl Fønix

«Alexandrias aske» er et dikt urframført i anledning 350-årsjubileet for den første trykte boka i Norge. Forfatterne bak boka er fire ulike lyriske røster: Lars Saabye Christensen, Gro Dahle, Paal-Helge Haugen og Thorvald Steen.

Boka er liten av format, men den har vyer så det monner. Alexandrias aske er asken etter historiens første og største bokbål, biblioteket i oldtidsbyen Alexandria som brant ned til grunnen.

Men denne katastrofen nevnes ikke andre steder enn i tittelen. Jeg for min del, tenkte straks den selvfølgelige tanken at ordet, boka, gjenoppsto fra asken som fuglen Fønix. Denne myten nevnes ikke. Men, det er klart, den er tilstede implisitt.

Bærebjelker

Det de fire i stedet gjør er å knytte an til noen av verdenslitteraturens bærebjelker: «Den guddommelige komedie», «Odysseen», «Moby Dick» --- og først og fremst til Johannesevangeliets uutgrunnelige åpning: «I begynnelsen var Ordet».

Denne åpenbaringslinjen har bragt mang en grubler til fortvilelsens rand. Disse fire nærmer seg gåten som amatører. På sitt naive vis bringer de problemet ned på jorda. «I byrjinga var det store tomme/havet (…) og regnets song utan ord/før ordet«, skriver Haugen, gjenkjennelig på sin nynorsk. Og Dahle, eller Steen, gjenopptar tråden; «Før ordet paradis ble barnet lagt til brystet./Ingen har funnet ordet på det mette smilet». Og Haugen, som intonerer, får også bokas siste ord:

Barnet bit eit stykke
av det svulmande språket
og stig ut av seg sjølv
talande i en verden
farga grøn av ord og meining

De fire lege gjør det ingen lærde har gjort, de leser åpningslinjen i Johannesevangeliet i forhold til barnets gryende språklige bevissthet.

Det gyldne skrin

«Hvorfor ligner boken et smykkeskrin», skriver Christensen, gjenkjennelig fordi han har det med å sitere seg selv. Og han lodder kanskje dypere enn han hadde tenkt.

De fire har arbeidet med et vidt tema. Enkelte tekster gaper over for mye. Men i det store og hele har de maktet å skape én klangfigur. Tråder kastes ut og hentes inn med språklig disiplin. De har skapt et verdensdikt i miniatyr.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media