Boka enhver norsk demokrat burde gi sine barn

Innstendig forsvarskrift for demokratiet tilegnet Utøya-generasjonen.

TIL UNGDOMMEN: Thomas Hylland Eriksen har dedikert sin nye bok til en av de 69 som ble skutt og drept på Utøya.

Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TIL UNGDOMMEN: Thomas Hylland Eriksen har dedikert sin nye bok til en av de 69 som ble skutt og drept på Utøya. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «22. juli var ikke verdens ondskap uhåndgripelig lenger; den var midt iblant oss. Udyret på Utøya var ikke bare Norges verste massemorder, han var en av verdens verste.»

Det skriver Thomas Hylland Eriksen i innledningen til «Det som står på spill». Den er skrevet Til ungdommen - og tilegnet Diderik Aamodt Olsen (1992— 2011), en av de 69 AUF-erne som ble skutt og drept på Utøya.

Uenighetsfellesskapet Han er ryddig i hodet, Thomas Hylland Eriksen, og en glimrende pedagog. Disse 136 sidene, med svart/hvitt tegninger av Siri Dokken, er et innstendig forsvarsskrift for demokratiet Norge.

For «uenighetsfellesskapet» — et sted der vi er enige om å være uenige. Han skriver om klima, om fattigdomsproblematikken, om elitesamfunn kontra likhetssamfunn, om solidaritet og homoseksualitet.  

For å vise komplekse politiske dilemmaer — og viktigheten av demokratiet - bruker antropologen Hylland Eriksen eksempler fra enklere samfunn. Eksempelvis avskogingen av øya Rapa Nui — forårsaket av at øyboerne ikke snakket sammen. Fotballfaren Hylland Eriksen problematiserer likhetssamfunnet, ved å spørre hva som da skjer med fotballtalentene.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer