HAR SKREVET BOK: Geir Lippestad på kontoret med huskelappen hvor han hadde strategien for Breivik saken. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HAR SKREVET BOK: Geir Lippestad på kontoret med huskelappen hvor han hadde strategien for Breivik saken. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Boka er basert på dagboknotatene

Geir Lippestad gir ut bok om terrorrettsaken og sin egen ungdomstid, delvis basert på hans egen dagbok.

- Det er en bok hovedsakelig om mine opplevelser de siste to årene, sier advokat Geir Lippestad til Dagbladet. 

Som Dagbladet fortalte i går kommer Lippestad med en bok på Aschehoug i løpet av våren.

Han ble før nyttår kåret til Årets navn både i Dagbladet og VG, etter jobben han gjorde som forsvarer for Anders Behring Breivik.

Lippestad fikk klienten dømt som tilregnelig, slik Breivik ønsket, samtidig som han fikk ros fra flere hold for hvordan han og forsvarerteamet kom seg gjennom rettsprosessen.

- Det er en del refleksjoner rundt 22. juli-saken, men det er ikke en jussbok eller en evaluering av rettssaken. Den handler om mye mer. Det blir vel så mye om verdier, toleransens yttergrenser og mangfold, sier Lippestad.

Dagboknotater Lippestad har skrevet dagbok de siste årene, også underveis i rettssaken.

- Det er klart at en del av boka er basert på dagboknotatene og opplevelsene jeg har hatt, sier Lippestad. 

- Det er refleksjoner rundt mine opplevelser. Det har jo vært en en helt spesiell reise på mange måter, sier Lippestad.

Har delt Han ble forsvarer for Breivik 23. juli 2011. Han gikk fra en anonym tilværelse til å bli en av landets mest omtalte personer. 

Han har tidligere delt sine tanker om jobben og hvordan han har forsøkt å forstå den terrordømte, i tillegg til at han har fortalt om sin familiesituasjon. 48-åringen ble far til sitt åttende barn, Mille Madicken, få uker før rettssaken startet i Oslo tinghus, samtidig som hans datter Rebekka kjempet for livet på Rikshospitalet. Hun er multihandikappet og har blant annet nedsatt immunforsvar.

Lippestad har tidligere sagt at datterens situasjon inspirerte ham til å bli generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF). 

Egne ungdomsopplevelser I boka skriver Lippestad også om personlige opplevelser fra blant annet ungdomsårene.

- Jeg skriver om noen personlige ting, som har formet meg som menneske. Jeg nevner noen konkrete episoder fra oppveksten som har formet meg som menneske og de veiene jeg valgte.

Boka kommer etter planen ut i april. Lippestad vil presentere deler av innholdet når Aschehoug presenterer sin vårliste neste uke.

Mona Ek, kommunikasjonsansvarlig i Aschehoug litteratur, sa i går følgende om boka til Dagbladet:

- Den står på dokumentarlista vår. Han skal legge den fram selv under pressekonferansen vi skal holde på tirsdag. Jeg har ikke fått lese noe ennå, så jeg tør ikke å si noe om innholdet. Jeg fikk vite om boka for to dager siden, sier Ek.
Det var forlaget som kontaktet Lippestad.