HAR SKAPT DEBATT: Nancy Herz (21), Amina Bile (19) og Sofia Nesrine Srour (23) har skapt debatt med blant annet boka «Skamløs». Her forteller flere unge om sine vanskelige erfaringer med skam- og æreskultur. 
     Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
HAR SKAPT DEBATT: Nancy Herz (21), Amina Bile (19) og Sofia Nesrine Srour (23) har skapt debatt med blant annet boka «Skamløs». Her forteller flere unge om sine vanskelige erfaringer med skam- og æreskultur. Foto: Nina Hansen / DAGBLADETVis mer

Nominert til «Årets navn»

– Boka er et «fuck you» til alle som vil begrense oss

Unge forteller sine sterke historier om sosial kontroll i boka deres. «De skamløse jentene» håper deres engasjement gjør at flere vil stå fram.

(Dagbladet): – I det siste har vi reist rundt i landet og møtt mange unge mennesker som kjenner på de samme tingene. Flere begynner å gråte når de snakker med oss og vil dele historiene sine, sier Nancy.

– Ja, folk vi aldri har møtt før behandler oss som søsken, har stor tillit til oss og føler de kan fortelle oss vanskelige ting. Det er veldig sterkt, legger Sofia til.

De skamløse jentene

De tre unge jentene Nancy Herz (21), Sofia Nesrine Srour (23) og Amina Bile (19) har det siste året blitt kjent for sine protester mot negativ sosial kontroll i lukkede miljøer.

De er alle tre engasjerte kronikkskribenter og møttes første gang til debatt etter at Nancy i fjor vår skrev Aftenposten-kronikken «Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå». De gikk siden sammen om å tale æres- og skamkulturen midt imot, og krever at unge skal kunne definere egne liv uten å bli påført en følelse av skam fra miljøet rundt.

I mai 2017 fikk de Fritt ords honnør for arbeidet, og i oktober slapp de boka «Skamløs» sammen.

Boka har blitt hyllet av kritikerne og tar opp alt fra dagligdagse seksualiserte råd som unge minoritetsjenter har fått høre, som ikke å spise banan eller is foran andre, til hijabbruk og æresdrap.

På bokcoveret er det avbildet en vakker jente, med hodeplagg over håret. Under det rosa bokomslaget viser hun fingeren.

– Boka er et «fuck you» til alle som vil begrense oss eller skamgjøre noen for den måten de vil leve på, sier Sofia, og fortsetter:

– Det er også en opplysningsbok, der vi vil informere både de som opplever negativ sosial kontroll, men ikke har ord for det, og de som vil vite mer om denne kampen.

Nominert til «Årets navn»

Nå er bokforfatterne nominert til «Årets navn» i Dagbladet for sine protester mot æreskodekser. I begrunnelsen står blant annet «De er aktive samfunnsdebattanter som gjennom boka «Skamløs» viser fram sine egne og andre jenters erfaringer med å bli påført skam».

– Det er stas at vi blir anerkjent for det arbeidet vi gjør, men vi er også opptatt av at andre skal ta ordet videre. Vi håper at vårt engasjement viser unge at det nytter å si ifra. Vi vil også forebygge risikoen med å stå fram, sier Nancy.

De mener det har hjulpet dem å være sammen om å protestere mot patriarkalske normer som hemmer unge kvinner. Det har til tider vært tungt å stå i debattene, men de sier at de aldri har følt seg truet til stillhet.

– Det meste vi får høre er positivt, men vi får tilbakemeldinger fra alle sider i debatten, sier Amina.

– Det er troll i kommentarfeltene. Men vi kan ikke gi dem rom til å definere kampen vår. Det verste er at rasister og populister misbruker denne saken til sin fordel, bekrefter sine fordommer, og gjør det vi snakker om til et muslimproblem, og dermed øker forskjellene, sier Sofia.

Vil snakke til alle unge

De har fått bredt gehør etter at de startet sin felles kamp for halvannet år siden, og var blant annet med og inspirerte politikerne til å satse på stiftelsen «Født Fri» som skal drives av Iram Haq, Amal Aden, Shabana Rehman. De tre unge jentene oppsummerer alle opplevelsene som overveldende.

BLIR HØRT: Kvinnene bak den ferske stiftelsen «Født fri» feiret med kake på Stortinget torsdag etter å ha blitt tildelt 5 millioner kroner i budsjettavtalen. Forfatterene av boken "Skamløs", Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour og Amina Bile er litt av utgangspunktet for initiativet til Abid Raja og Trine Skei Grande hvor de satte i gang prosessen med "Født fri-stiftelsen" som de nå har fått økonomisk støtte til. De "skamløse jentene" fra venstre Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour, Iram Haq, Amal Aden, Shabana Rehman, Maria Khan, Laial Ayoub, Trine Skei Grande (V) og Abid Raja (V). Feiringen fant sted på Abid Rajas (V) kontor på Stortinget med Venstres partileder Trine Skei Grande (V).
Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
BLIR HØRT: Kvinnene bak den ferske stiftelsen «Født fri» feiret med kake på Stortinget torsdag etter å ha blitt tildelt 5 millioner kroner i budsjettavtalen. Forfatterene av boken "Skamløs", Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour og Amina Bile er litt av utgangspunktet for initiativet til Abid Raja og Trine Skei Grande hvor de satte i gang prosessen med "Født fri-stiftelsen" som de nå har fått økonomisk støtte til. De "skamløse jentene" fra venstre Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour, Iram Haq, Amal Aden, Shabana Rehman, Maria Khan, Laial Ayoub, Trine Skei Grande (V) og Abid Raja (V). Feiringen fant sted på Abid Rajas (V) kontor på Stortinget med Venstres partileder Trine Skei Grande (V). Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

– Noe av det største er at vi ble invitert av Erna Solberg til å representere Norge på en konferanse om kvinners rettigheter, framskritt og veien videre i Brussel. Vi har opplevd mye sammen, sier Amina.

– Det er også viktig å understreke at sosial kontroll skjer på tvers av kulturer og religioner. Vi har møtt mange forskjellige mennesker på tvers av kulturer, tro og bakgrunn som kjenner seg igjen i det vi skriver og snakker om. Det er viktig å inkludere alle i denne kampen, sier Sofia.

– Ja, det er en antirasistisk og feministisk kamp. Og det er en solidaritetskamp, sier Nancy.

Metoo

De setter også sin egen kampsak i forbindelse med en annen pågående solidaritetskamp, metoo-kampanjen.

– Vi vil flytte skammen og plassere den der den tilhører, ikke hos oss som blir skamgjort, men dem som påfører oss den usunne skammen. Metoo-kampanjen handler om akkurat det samme, å flytte skammen til den som faktisk sitter med ansvaret. Det føles veldig befriende å si: Jeg eier ikke din skam. Min skam er noe jeg selv skal definere. Alle har et innebygget moralsk kompass, og har du gjort noe galt, skal du føle på skam. Men du skal ikke skamme deg når andre gjør deg vondt, sier Sofia.

Og selv om det kan høres sånn ut, er ikke boktittelen påvirket av NRK-serien «Skam».

– Jeg hadde faktisk ikke sett «Skam» da jeg skrev den første kronikken, sier Nancy.

- Men «Skam» har hjulpet oss, jeg begynte å bruke «Skam»-karakteren Sana i foredrag og var med i NRKs «Skam»-pod, forteller Sofia.