Anmeldelse: Kaia Dahle Nyhus - «Verden sa ja»

Boka er ikke for sarte barnesjeler

Evolusjon for de minste.

FORFATTER: Kaia Dahle Nyhus (f. 1990) har illustrert flere bøker for moren Gro Dahle, og debuterte med boka «Vil du høre en hemmelighet» i 2014. Foto: Cappelen Damm
FORFATTER: Kaia Dahle Nyhus (f. 1990) har illustrert flere bøker for moren Gro Dahle, og debuterte med boka «Vil du høre en hemmelighet» i 2014. Foto: Cappelen Damm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den unge illustratøren og barnebokforfatteren Kaia Nyhus Dahle har en imponerende merittliste. Ved siden av å illustrere en rekke bøker for sin mor Gro Dahle, debuterte hun som 24-åring med kritikerroste «Vil du høre en hemmelighet» (2014). Hennes femte bok, Brageprisnominerte «Verden sa ja», skal representere Norge under Frankfurt i 2019.

«Verden sa ja!» er en original, fargesterk og nokså brutal evolusjonshistorisk skapelsesberetning. Det vil si. Det er ingen skaper i Dahle Nyhus` univers. Verden bare var der. Så kom tida. Og sola. Og vannet. Og bølger og syre og gass: «Og i vannet var vi. For en gang ble vi alle levende». Siden går det av seg selv. Det ble fisk og trær og øgler. Noen løp fort, noen ble flinke til å gjemme seg, andre ble farlige. «Noen var ikke flinke i det hele tatt. De var uheldige, for de døde».

Angstfylte bilder

Darwin på en to tre, altså. Ved siden av de knappe billed- og faktabaserte tekstene, er Dahle Nyhus en begavet illustratør. Hun har et ganske hardt fargesterkt formspråk med store kontraster. Dyr og menneskeformene kan likne primitive hulemalerier og masker, mens andre gir assosiasjoner til Tove Jansons mest angstfylte bilder. Men det er også myke og mer sødmefylte motiv, spesielt av dyr.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer