- Boka fortjener ikke mediegalskapen

Anmelderne lunkne til J.K. Rowlings første bok på fem år.

ENORM OPPMERKSOMHET:  I dag lanseres J.K. Rowlings første roman for voksne, 'The Casual Vacany'. Den har vært godt beskyttet, og i dag kommer de første anmeldelsene. Foto: Franziska Kraufmann / NTB Scanpix
ENORM OPPMERKSOMHET: I dag lanseres J.K. Rowlings første roman for voksne, 'The Casual Vacany'. Den har vært godt beskyttet, og i dag kommer de første anmeldelsene. Foto: Franziska Kraufmann / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag ble J.K. Rowlings (47) første roman for voksne lansert. Forventningene har vært skyhøye til forfatteren som skapte fenomenet Harry Potter.

Hemmelighetskremmeriet har også vært enormt, og de få anmelderne i verden som har fått lese boka, har vært underlagt strenge sikkerhetstiltak.

Datoen er nå kommet, og de første anmeldelsene er på vei ut. Men det er ikke en ren hyllest til forfatteren som har solgt svimlende 450 millioner bøker.

- «The Casual Vacancy» er ikke bare skuffende, den er også kjedelig, skriver New York Times' anmelder Michiko Kakutani.

- Banning og sex I hjemlandet Storbritannia er kritikerne noe mer positive, selv om applausen ikke står i taket.

- Det føles som forfatteren har utløst all banning og sex som hun har måtte holde seg borte fra siden «Harry Potter og de vises stein» ble utgitt i 1997, skiver Allison Pearson i The Telegraph.

Hun forstår ikke hvorfor Rowling har brudt med trolldommen for en så «ujevn og opprivende bok». Likevel trekker hun fram at Rowling beskriver veldig godt, og at hun har «magiske krefter» til akkurat det.

Da anmelderens sønn spør om han kan lese boka, svarer hun nei, og begrunner det med for mye forferdelse i boka.

- «The Casual Vacancy», J.K. Rowlings første roman for voksne, er noen ganger morsom, andre ganger har den svært gode observasjoner, samtidig som den er full av grusomhet og fortvilelse. En tenåring kutter seg selv for å avlaste sin elendighet, og en annen begår selvmord. Og pornografi på nettet omtales i gynekologisk detalj, skiver Pearson.

- Dårlig språk Boka kommer først på norsk i midten av november, og det er Cappelen Damm som gir den ut her hjemme under navnet «Den tomme stolen». Rowling har solgt over en million bøker bare i Norge.

- Jeg tror ingen leser Rowling på grunn av skjønnheten i setningene hennes, og her er det ofte en følelse av at språket ikke gjør det hun ønsker det skal. Metaforene løper avgårde med henne, skriver Theo Tait i The Guardian.

Han er likevel positiv til utgivelsen.

- «The Casual Vacancy» er ikke et mesterverk, men det er ikke dårlig i det hele tatt: intelligent, arbeider-aktig og ofte morsom. Jeg kan forestille meg at det ville blitt bra, om man ikke kjenner til Rowlings varemerke. Fansen vil kanskje mene hun er sur - den mangler varmen og sjarmen fra Potter-bøkene. Det verste du kan si om den, er at den ikke fortjener mediegalskapen som har vært rundt den, skriver Tait.

Henry Sutton i The Mirror likte derimot voksenromanen veldig godt.

- «The Casual Vacancy» er fantastisk, strålende, veldig gripende og underholdene om det britiske samfunnet i dag, skriver anmelderen og beskriver boka som «praktfull».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer