Boka hennes er spennende nok til å lese i en jafs

Å legge den fra seg tar lengre tid.

DEBUTANT: Sunniva Relling Berg er 23 år og kommer fra Ålesund. Med debutboka «Utfor» er hun nominert til Brageprisen. Foto: SAMLAGET
DEBUTANT: Sunniva Relling Berg er 23 år og kommer fra Ålesund. Med debutboka «Utfor» er hun nominert til Brageprisen. Foto: SAMLAGET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Sunniva Relling Berg var en av de største overraskelsene da de nominerte til Brageprisen ble offentliggjort tidligere i høst. 23 år og debutant, med en ungdomsbok som ikke stikker seg særlig ut i bokhylla.

Det gjør den først når du åpner den og begynner å lese.

Stramt språk Rammefortellingen er riktignok svært tradisjonell: Tenåringsjenta Lea flytter med familien til ei lita øy, og prøver å finne ut av de sosiale kodene. Hun forstår etter hvert at det har skjedd noe der, noe som påvirker alle de andre, og som de ikke vil snakke om.

Mer utradisjonell er gjennomføringen - i betydningen uvanlig god. Språket er stramt, med mange gode bilder og metaforer, og få klisjeer. Persontegningene er treffende og troverdige. Nåtids og fortidshistorier rulles opp parallelt, og griper fint inn i hverandre.

Matte Lea er svært god i matte, noe som preger måten hun tenker og snakker på. Mattehenvisningene viser at hun er annerledes, en nerd.

Men de fungerer også i overført betydning. Hun skulle gjerne sett at de sosiale reglene var like faste og uforanderlige som de matematiske:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer