Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Boka krever ettertanke og meditasjon

- Vi er stolte av boka, både Märtha og jeg. Den krever ettertanke og meditasjon. Det er ikke ei bok man kan skumme gjennom på tre timer og felle en dom over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Ari Behn i sin første kommentar til boka som han og prinsesse Märtha Louise ga ut mandag, «Fra hjerte til hjerte».

Dagbladet møtte Ari Behn utenfor oslokafeen Gabels i går formiddag. Prinsessegemalen ga her uttrykk for sine følelser omkring den negative oppmerksomheten som er blitt bokutgivelsen til del.

Te for én

Vi tok først kontakt med Behn inne på den bitte lille kafeen i Gabels gate på vestkanten av Oslo. Da ville han ikke si noe som helst.

Mutters alene - med helskjegg, mørk blå lue, lys blå pullover og olabukser med lærreimer over gylfen - sitter Behn og trekker te ved et lite, avsondret vindusbord under en vindeltrapp. Til Dagbladet sier han:

- Se og Hør bruker å ta kontakt på denne måten. Jeg forventer ikke noe liknende av dere.

Behn er høflig og smilende som alltid, men avslår kategorisk å kommentere noe som helst. Da servitøren kommer ham til unnsetning, sier Behn takknemlig:

- Takk!

En knapp time seinere, ved 13-tida, forlater han kafeen og krysser Gabels gate med resolutt ganglag og blikket ned. Da Dagbladet igjen tar kontakt, sakker han farten.

- Vi oppsøker deg utelukkende fordi du er bokaktuell og ennå ikke har kommentert verken boka eller kritikken mot boka, sier Dagbladet.

- Nei, og med god grunn, svarer Behn.

Stolte

Så stopper han opp rett før han når fram til Mercedesen sin, tenker seg litt om - og sier:

- Greit, jeg kan si litt om hva jeg føler i den sammenheng. Vi er stolte av boka, både Märtha og jeg. Vi er stolte over både innhold og også layouten, som vi har jobbet mye med. Men boka krever at leseren tar stoffet inn over seg. Den fordrer ettertanke og meditasjon. Man kan ikke skumme gjennom den på tre timer og føle at man har et grunnlag til å felle en dom, svarer han med klar adresse til anmeldere, litteraturprofessorer og kulturkjendiser som har kritisert bokverkets layout og ikke minst innhold.

- På tvers

Så legger forfatteren til, mens han tar oppstilling ved bilen med nøkler i hånda:

- Jeg mener at vår skildring går på tvers av alle retninger i litteraturen. Den likner ikke noen andre utgivelser. Det må man ta høyde for når man vurderer boka.

Muligens kan den siste uttalelsen leses som en takk til forfattere som i Dagbladet i går tok til motmæle mot kritikken av bryllupsboka. Noen av dem framhevet de store ordene og følelsene i «Fra hjerte til hjerte» som en ny retning innen litteraturen. Blant dem Pernille Rygg og Knut Faldbakken.

- Mange meninger

Behn åpner bildøra og vil avslutte intervjuet. Vi rekker ett spørsmål til:

- Er du skuffet over den dårlige kritikken?

Behn svarer mens han mest hjertelig - men kanskje også med et snev av overbærenhet - smiler:

- Nei. Kritikere har mange meninger. Det vil de alltid ha.

For eksempel Dagbladets Inger Bentzrud. Hun kalte Behns visjoner, som den om «den hvite liljen som sprang fram i hjertet på meg», for patetiske - før hun tilføyde:

«Ari Behn har altså åpenbare problemer i sin bok nummer to. Vi har her å gjøre med en postmoderne utgivelse rystet sammen av kvasireligiøse anskuelser, høystemte klisjeer, folkeeventyr, turistbrosjyre og kongelige selvbilder, alt innbundet i så smakløs sjokkrosa at man blir republikaner av pur forskrekkelse.»

Om Behn er påført varig prestasjonsangst i forhold til utgivelse av bok nr. tre, hans lenge etterspurte første roman , får vi aldri vite.

Den nybakte 30-åringen sier høflig takk for seg, setter seg inn i den 1987-registrerte Mercedesen som har vært hans eiendom i ganske nøyaktig ett år, og smekker døra igjen.

Så glir han ut i oslotrafikken og blir borte.

MANER TIL MEDITASJON: - Boka er krevende i den forstand at leseren må ta stoffet til seg. Den er ikke noe man bare blar seg gjennom, sa Ari Behn offensivt - før han forsvant i sin egen Mercedes fra 1987.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!