Boka om 13-årig jente og mann i 30-åra vekket oppsikt

Nå er Eline Lund Fjæren (19) kåret til fjorårets beste bokdebutant.

Bergen 20130820: 19 år gamle Eline Lund Fjæren fra Lierfoss er ute med boka «Ung jente, voksen mann» Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Bergen 20130820: 19 år gamle Eline Lund Fjæren fra Lierfoss er ute med boka «Ung jente, voksen mann» Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet:) Eline Lund Fjæren (19) skrev fjorårets beste debutbok, ifølge de ansatte i Norli bokhandel.

Hennes bok «Ung jente, voksen mann» fikk mye oppmerksomhet da den kom i fjor høst. Både på grunn av forfatterens unge alder - hun var bare 17 da hun skrev den, og forlaget Oktober måtte vente til hun ble 18 med å skrive kontrakt - og på grunn av temaet.

Boka handler om forholdet mellom ei 13 år gammel jente og en mann i 30-åra, og det er jenta som tar initiativet.

- Unge jenter har makt
- Jeg har valgt meg et tema som åpenbart vekker oppsikt, det skjønner jeg. Mange forfattere har skrevet om dette, men jeg savnet kanskje ung jente-perspektivet, sa Lund Fjæren i et intervju med Dagbladet i august.

Maktforholdet mellom hovedpersonene i boka varierer, og forfatteren mener det ligger mye makt i det å være ung jente.

- Unge jenter har en seksuell tiltrekningskraft som mange menn er svake for. Men jenter kan også bruke den makta til å få det som de vil. Men så spørs det jo hva slags makt hun vil ha. Den seksuelle makta er sårbar og ikke så langvarig, sa hun i intervjuet.

«Sjeldent velskrevet»
Boka har fått jevnt over strålende kritikker, og Dagbladets anmelder Cathrine Krøger kalte den «en sjeldent stilsikker og velskrevet debut».

«19 år gamle Eline Lund Fjærens prosa er stilsikker og detaljfølsom. Med uvanlig litterært mot makter hun å nyansere en komplisert kjærlighetsrelasjon, der begge hovedpersonene får komme til orde. Ingen av dem framstår som «offer» eller «overgriper». De er levende mennesker begge to», skriver juryen til Norlis debutantpris.

Vinneren er stemt fram blant butikkens «Månedens debutant», som velges ut av Norsk Kritikerlag.