Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Boka om morens julegaver er årets beste, ifølge norske bokhandlere

Cecilie Enger fikk årets Bokhandlerpris.

FIKK BOKHANDLERPRISEN: Cecilie Enger er årets favoritt blant norske bokhandlere.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FIKK BOKHANDLERPRISEN: Cecilie Enger er årets favoritt blant norske bokhandlere. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet:) Bokhandlerprisen for 2013 går til Cecilie Enger, for romanen «Mors gaver».

Det ble klart i dag, da prisen ble utdelt på Litteraturhuset i Oslo. Ansatte i bokhandler over hele landet har stemt fram den boka de har likt aller best i år, uansett sjanger.

Cecilie Enger har fått strålende kritikker for boka, som i boka tar utgangspunkt i julegavelistene til forfatterens mor, fra 1963 til 2003. Enger kom over listene, der moren har ført opp hver eneste julegave familien har fått, da hun skulle tømme barndomshjemmet etter at moren fikk alzheimer og flyttet på sykehjem.

Redd for å dele for mye
- Jeg tror takknemlighet er ordet for hva jeg føler, sier Cecilie Enger til Dagbladet.

Før boka kom ut, var hun redd for at den skulle være for privat og personlig, og at hun hadde delt for mye.

- Men det viste seg at jeg delte det som var allment og holdt det private for meg selv, sier hun, og forteller at hun har fått enorm respons på boka fra leserne.

Mange har brukt boka som utgangspunkt for å fortelle om egne komplekse relasjoner.

Da moren fikk alzheimer
- Vinneren har virkelig fortjent denne prisen. Boka sier noe treffende om å være menneske, sa kulturminister Thorhild Widvey da hun delte ut prisen.

Selv var forfatteren svært glad for å få utmerkelsen fra landets bokhandlere.

- Det kjennes virkelig så stort å motta prisen. Jeg tenker på et sted uten bokhandel som et sted uten en jernbanestasjon, sa hun da hun tok imot prisen.

Videre takket hun familien sin for den tausheten og tilliten de ga henne da hun skrev den svært personlige boka. Ingen av familiemedlemmene har krevd å få lese gjennom manuset.

«Mest imponerende, med et stoff som er så nært, Enger unngår å bli privat og sentimental — hun verken utleverer eller forskjønner denne fortellingen som kanskje først og fremst er et nydelig, men smertefullt portrett av moren og hennes sykdom», skrev Dagbladets anmelder Cathrine Krøger om boka, og mente at den måtte bli Engers «velfortjente gjennombrudd».

Bare romaner nominert
I år var alle de nominerte bøkene romaner, og alle utenom Siri Pettersens «Odinsbarn» (som er lansert som en ungdomsbok) er bøker for voksne.

I en kommentar for noen uker tilbake, påpekte Fredrik Wandrup forskjellene mellom årets nominasjonslister til Bokhandlerprisen og Brageprisen. Der Bokhandlerprisen kun fokuserer på romaner i år, var tre av fire bøker på den skjønnlitterære nominasjonslista til Brageprisen diktsamlinger.

Bokhandlerprisen ble utdelt for første gang i 1948, da Sigurd Hoel fikk den. I fjor gikk den til Per Petterson, for romanen «Jeg nekter». Lista over tidligere prisvinnere inneholder en lang rekke kjente navn, deriblant Jo Nesbø, Anne Holt, Åsne Seierstad, Herbjørg Wassmo, Anne-Cath. Vestly og Johan Borgen.

Her er lista over årets nominerte:
• Klikk på lenkene for å lese Dagbladets anmeldelser av bøkene.

- Cecilie Enger, «Mors gaver»
- Gaute Heivoll, «Over det kinesiske hav»
- Helga Flatland, «Det finnes ingen helhet»
- Jon Michelet, «En sjøens helt: Skytteren»
- Jørn Lier Horst, «Hulemannen»
- Nicolai Houm, «De håpefulle»
- Roy Jacobsen, «De usynlige»
- Samuel Bjørk, «Det henger en engel alene i skogen»
- Siri Pettersen, «Odinsbarn»
- Tore Renberg, «Vi ses i morgen»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media