Boka om Ola Bauer har store svakheter

Verken tilstrekkelig avstand eller nærhet.

STERK FORFATTER: Ola Bauers romaner er preget av en sterkt personlig, heftig og energisk stil. Han døde av kreft 55 år gammel.

FOTO: ÅSGEIR VALLDAL / DAGBLADET
STERK FORFATTER: Ola Bauers romaner er preget av en sterkt personlig, heftig og energisk stil. Han døde av kreft 55 år gammel. FOTO: ÅSGEIR VALLDAL / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: La oss gjette at de var litt svette i Gyldendals skjønnlitterære avdeling sommeren 1976. Der satt de, med manus til en rastløs og brutal oppvektskildring om en rotløs unggutt som mistet faren sin i Sachsenhausen under krigen, og som vokser opp i et tett og ambivalent forhold til sin lett alkoholiserte kunstnermor.

Redaktørene var begeistret, juristene bekymret. Boka var direkte basert på selvbiografiske erfaringer. Og de av forfatterens familie som hadde fått se manus var i sjokk og ville ha boka stanset.

Da forfatteren nektet å gå med på endringer, endte det med at romanen utkom under pseudonym, Jo Vendt.

Å skrive et liv Forfatteren vi snakker om er Ola Bauer. Romanen er sensasjonsdebuten «Grafitti», som selveste Johan Borgen i Dagbladet skulle karakterisere som en bok «uten påviselig forankring i norsk litteraturtradisjon, men med et utslag på 7,5 på Richters jordsjelvskala.»

Konflikten mellom mor og sønn sto i sentrum for de aller fleste av de seinere romanene hans — på samme måte som Bauer tilsynelatende systematisk hentet stoff til bøkene sine fra egne erfaringer, enten det var som barn, tenåring på loffen i Paris, eller fra åra som krigsreporter for Vi Menn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer