Vigdis Hjorth: Snakker om dikt og datt, sannhet og fantasi med Kaja Schjerven Mollerin i boka «Vigdis, del for del». Foto: Jørn Moen
Vigdis Hjorth: Snakker om dikt og datt, sannhet og fantasi med Kaja Schjerven Mollerin i boka «Vigdis, del for del». Foto: Jørn MoenVis mer

Boka om Vigdis Hjorth kan spenne bein på enhver journalistisk jakt på objektiv sannhet

Forfatterintervjuet på sitt beste.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Har vi henne nå? Spørsmålet har vært stilt om forfatteren Vigdis Hjorth (f. 1959) flere ganger i et forfatterskap som spenner over mer enn 30 år, 18 bøker – og diverse pirrende, skandaløse medieoppslag. Det siste handler som kjent om romanen som kom i fjor, «Arv og miljø», med påfølgende debatt om virkelighetslitteratur og etikk.

Vel, det nest siste. For i etterkant kom søsteren Helga Hjorths roman «Fri vilje», en såkalt «hevnroman» som angivelig imøtegår virkelighetsbeskrivelsen i Vigdis Hjorths roman.

Forvirret? Ikke etter litteraturkritiker Kaja Schjervens analyserende intervjubok «Vigdis, del for del». Her føres det en reflektert og kunnskapsrik debatt om grensene mellom fiksjon og virkelighet; om forfatterens balansegang mellom erfaring og diktning. Den er til å bli klok av; egnet til å spenne bein under enhver journalistisk jakt på objektiv sannhet. En bevisjakt på virkeligheten via eposter og begravelsesprogrammer faller flatt og banalt til jorda når man leser Hjorths refleksjoner. Hun siterer Liv Køltzows syn: «En bok kan begynne i noe som er selvbiografisk, og så blir det en roman.»

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn