DYSTERT: Cleave sammenlikner dagens interneringsleire for ulovlige innvandrere med Holocaust. Foto: Aschehoug
DYSTERT: Cleave sammenlikner dagens interneringsleire for ulovlige innvandrere med Holocaust. Foto: AschehougVis mer

Boka som er så god at Nicole Kidman vil lage film av den

En bestselger som fortjener å være bestselger.

||| BOK: «...mennene-kom-og-de-satte-fyr-på-landsbyen-min-voldtok-jentene-mine-pisket-mannen-min-kuttet-meg-i-brystet.»

Dette er utdrag fra standardfortellingen til de kvinnelige asylsøkerne på en interneringsleir for ulovlige innvandrere i Essex.

Der bor seksten år gamle Little Bee. Hun rømte to år tidligere fra Nigeria, og har siden vært innesperret i leiren. På ubestemt tid, og med mulighet for en halv times lufting hver dag.

Henger segSammen med fire andre blir Little Bee ved en glipp «frigitt». Uten papirer, uten mat, uten husly — i et England som bare vil ha dem bort. Og til avisoverskrifter som dette: «Asylsøkerne spiser svanene våre».

Little Bee har to styrker. Hun har lært seg å snakke engelsk som dronningen. Og hun har en adresse. Den er til ekteparet Sarah og Andrew i London. De var på turistferie i Nigeria to år tidligere. Der møtte de en flyktende Little Bee og hennes søster på en strand. Det møtet var så dramatisk at Sarah mistet en finger. Mer dramatisk: Andrew henger seg da han får vite at Little Bee fremdeles lever.

FilmatiseresBritiske Chris Cleave har tidligere skrevet suksessromanen «Incendiary» («Kjære Osama», 2006). «Little Bee» er allerede utsolgt fra det norske forlaget, og skal filmes med Nicole Kidman. Den er av de bestselgere som fortjener å være bestselger. Det er en nydelig nitrist rystende fortelling fra en av mange asylsøkeres skjebne. Kapittelvis veksles det mellom Little Bee historie og Sarahs historie.

Little Bee levde et lykkelig landsbyliv inntil det ble funnet olje. Det var en ulykke for landsbyboerne som ble jaget bort om de var heldige. Og drept, om de ble vitner til overgrep. Gjennom Little Bees naive stemme hører vi om den martrende angsten for menneskejegerne, om voldtekter, massedrap og unggutter som ruser seg på drap og blod. Dette er harde fakta fra det offisielt trygge oljelandet Nigeria.

Feighet og mot
Opp mot hennes dramatiske historie får vi Sarahs. Sarah som er redaktør i et moteblad som skal avdekke «skandaler», men bare de som pirrer. Virkelige skandaler, for eksempel om reelle overgrep, holder de seg unna. Slike historier får opplaget til å dale.

Sarah er lykkelig mor til Charlie og halvulykkelig elskerinne til feige Lawrence. Hun levde i et skrantende forhold til Andrew, som skulle repareres på den spennende strandferien til Nigeria. Der fikk ekteparet en skjebnesvanger prøve på sitt eget mot.

HolocaustDenne fortellingen er mer enn tankevekkende. Den røsker i de fordommene vi måtte ha om asylsøkere som delvis løgnaktige snyltere. Boka er diktning, men bygget på fakta.

Cleave skal ha jobbet i en interneringsleir som ung, og servert flyktningene mat før de skulle massedeporteres til sine hjemland. For å si det med ham: «Du behøver ikke være geni for å finne likheten med Holocaust.»

Nitrist, nydelig og gruoppvekkende fortelling om en ung asylants skjebne.

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 22. februar 2010.

Boka som er så god at Nicole Kidman vil lage film av den