Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Boka som vil gjøre deg surfefrelst

En av høstens fem beste spenningsbøker.

SURFERDRAMA: Dem amerikanske forfatteren Don Winslow har skrevet en utmerket thriller fra et surfermiljø. EPA/NIC BOTHMA/SCANPIX
SURFERDRAMA: Dem amerikanske forfatteren Don Winslow har skrevet en utmerket thriller fra et surfermiljø. EPA/NIC BOTHMA/SCANPIX Vis mer

||| BOK: En temmelig laidback gjeng med surfere spiller hovedrollene i Don Winslows nye roman. Og selv om man ikke er det minste interessert i surfing i utgangspunktet, er man garantert frelst etter å ha lest «Demringspatruljen».

Denne hører utvilsomt hjemme blant høstens fem beste spenningsbøker.

Eks-politi
«Demringspatruljen» er den tredje Winslow-boka på norsk, etter «I hundenes vold» og «Frankie Machines vinter», og her introduserer han oss for eks-politimannen Boone Daniels, som nå lever et liv som surfer og privatetterforsker — i den rekkefølgen. For øvrig ikke ulikt hovedpersonen i Winslow-boka «California Fire and Life», som også hadde surfing som livsstil.

En dag blir Boone oppsøkt av en veldig streit og veldig pen kvinnelig advokat («en fastlandsbetty», som kompisene kaller henne), som vil ha ham til å finne et forsvunnet vitne på vegne av et forsikringsselskap. Ikke verdens mest fristende oppgave, og egentlig går Boone bare og venter på selveste monsterswellen, en bølge som ikke forekommer mer enn én gang hver presidentperiode.

Død stripper
Men saken fører både ham og resten av surferne i demringspatruljen inn i en skyggefull og farlig verden hvor hardbarkede kriminelle regjerer. Det savnede vitnet er en stripper, og når en kvinne blir funnet død nedenfor en hotellbalkong, tror Boone det må være henne. Og det gir ham også en anelse om hvilke nådeløse typer han har å gjøre med.

«Demringspatruljen» har nok snev av både Elmore Leonard og Carl Hiaasen, men den er likevel umiskjennelig Don Winslow. Han skriver drivende godt, bygger handlingen langsomt opp, introduserer oss for en rekke fargerike bipersoner og gir til og med en historisk gjennomgang av surfingens historie på Californiakysten — uten å skrive én kjedelig setning. Språket hans glir også godt av sted i Stian Omlands oversettelse, og for uinnvidde — de fleste av oss — er det en liten surfeordliste til slutt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media