Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Boka til «Jesu etterkommer» også ut i Norge

Damm jobber på spreng med oversettelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag kommer det ut en bok i USA av en forfatter som hevder hun er etterkommer etter Jesus og Maria Magdalena.

I USA, ja, tenker du kanskje, der går allting an. Men så kan jeg fortelle deg at boka er bare måneder unna norsk utgivelse.

Kvinnelig perspektiv

Sammen med forlag fra 26 andre land, har Damm kastet seg over manuset til Kathleen McGowan, som på engelsk heter «The Expected One», og som vi skrev om i forrige uke.

Boka vil hete «Den som skal komme» på norsk, forteller bokas redaktør i Damm, Torunn Andersen.

- Tittelen er hentet fra Matteusevangeliet 11,3, der disiplene spør Jesus: «Er du den som skal komme, eller skal vi vente en annen?», sier hun til Dagbladet.no.

Boka sier at Jesus valgte seg Maria Magdalena som sin viktigste disippel, og romanen handler om jakten på hennes nedtegnelser om Jesu liv og lære.

- Her får vi faktisk bibelhistorien fra et kvinneperspektiv. Boka kommer med en kritikk om at det var menn som skrev historien, for det var ikke Jesu intensjon, forteller Andersen om boka.

SOLGT TIL 26 LAND: Kathleen McGowans «The Expected One» inneholder et etterord der hun påstår at hun er etterkommer etter Jesus og Maria Magdalena. Foto: LARRY ARMSTRONG
SOLGT TIL 26 LAND: Kathleen McGowans «The Expected One» inneholder et etterord der hun påstår at hun er etterkommer etter Jesus og Maria Magdalena. Foto: LARRY ARMSTRONG Vis mer

- Ikke blasfemisk

I bokas etterord skriver McGowan at hun selv er etterkommer etter Jesus og Maria Magdalena. Denne rimelig kontroversielle påstanden vil også trykkes som etterord i den norske utgaven.

- Hva synes du om påstanden, Andersen?

- Egentlig stiller jeg meg litt likegyldig til det. Jeg kan ikke se at folk vil la seg provosere så voldsomt av dette. Forfattere har lov til å ha en veldig god fantasi, sier Andersen til Dagbladet.no.

Men uavhengig av det selvbiografiske elementet, får også McGowans bok, som «Da Vinci-koden», kritikk for å være blasfemisk.

- Jeg ser ingenting blasfemisk i boka, bortsett fra de som vil synes det er blasfemi å hevde at Jesus hadde familie, sier Andersen til Dagbladet.no

Hun mener McGowan har et enda bedre belegg for sin teori enn Dan Brown:

- Hun skriver at Jesus var menneskesønnen, og spør hvorfor han da ikke kan være menneske fullt og helt. Det argumentet falt jeg for, sier Andersen.

Forventer stort salg

I USA er den 449 sider lange boka trykket opp i 250 000 eksemplarer - så langt.

- Vi forventer et veldig godt salg, forteller Marcella Berger i forlaget Simon & Schuster til Dagbladet.no.

I Norge blir romanen hovedbok i Damms bestselgerklubb i november. De cirka 80 000 medlemmene får da tilbud om boka, som først kommer i ordinære bokhandler i januar. Les også: