STRANDLESING: Tar du med lesebrett eller papirbøker på stranda i år. Bare ett av kjøpene kan gi deg is på kjøpet.
Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX
STRANDLESING: Tar du med lesebrett eller papirbøker på stranda i år. Bare ett av kjøpene kan gi deg is på kjøpet. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIXVis mer

Bokbransjen er gode for mer enn gratis is

Selv om du kan utgi bøker på egenhånd.

Forrige uke var begivenhetsrik på ebokfronten. Endelig klarte forfatterne og forleggerne å enes om fordelingen av ebokinntektene.

Samme dag kom nyheten om at den første forlagsløse forfatteren hadde nådd én-millionsersmerket hos Amazon, via salg til lesebrettet Kindle.

Og deretter meldte en av verdens mest kjente ebokmotstadere, J.K.Rowling, at Harry Potter kommer til et lesebrett nær deg i oktober.

Minst to av disse nyhetene kommer så klart godt og vel på overtid. Den manglende avtalen om ebokroyalties er grunnen til at norske nettbokhandler til nå har vært så godt som strippet for helt nye, norske ebøker. Dersom det er Jo Nesbø og Helene Uris siste bøker leserne vil ha, er det ikke rart at det norske eboksalget har gått trått til nå. Ikke får du gratis is ved kjøp av ebøker heller, slik du gjorde dersom du kjøpte papirbøkene til Nesbø eller Uri hos en norsk bokhandlerkjede i forrige uke.

Det er flere år siden de første lesebrettene kom til Norge. Og med millioner av engelskspråklige ebøker et tastetrykk unna, kan flere ha kommet til samme konklusjon som forfatter og teknonerd Eirik Newth. I en bloggpost for en drøy uke siden fortalte han om hvor enkelt det er å være bokelsker når du vender ryggen til norsk bokbransje, og bare handler utenlands.

«Norske forlag og forfattere skal få snuble seg baklengs inn i fremtiden uten meg», proklamerte han i det som, etter kommentarfeltet å dømme, fungerte ypperlig som reklame for Kindle, med direktelink til nettbutikken og det hele.

Det er mulig å selge bøker uten norske forlag. Det er faktisk mulig å selge mange bøker uten noe forlag overhodet. Det beviste amerikaneren John Locke i forrige uke, da han passerte én million solgte bøker gjennom Amazon-tjenesten Kindle Direct Publishing (KDP). Allerede har flere norske forfattere selvpublisert bøkene sine hos Amazon. Og med Bokskya har de muligheten til å gjøre det samme i Norge. Men om dette er veien å gå for alle, er høyst usikkert, skal vi tro en annen bestselgende, forlagsløs forfatter:

- Det er flere som vil selge under 100 eksemplarer på selvpublisering, enn 10000, skrev Amanda Hocking på bloggen sin i forrige uke.

Hun har selv blitt millionær på selvpubliserte ungdomsbøker, men forsøkte å gi en realitetsorientering til andre forfatterspirer: Ingen vet hva som vil selge. Du trenger en god redaktør, og de er vanskelig å finne. Uten hjelp fra et forlag, bruker hun mye mer tid på å promotere bøkene sine, enn på å skrive dem. Dessuten er det bare en brøkdel av amerikanerne som leser bøker på brett. I Norge er andelen fortsatt forsvinnende liten, kan vi legge til.

Det vil selvsagt endre seg. Men den fysiske boka er ikke døden nær. Det er heller ikke bokbransjen. Mange forfattere vil fortsatt trenge forlag. De fleste vil trenge bokhandler. Og vil du lese gode bøker på norsk, om norske forhold, trenger du norske forlag og bokhandler. Ikke bare fordi de gir deg gratis is.