Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bokdebut etter stipend

Espen Hauglid (23) er en av fem unge forfatterspirer som fikk 25 000 i arbeidsstipend fra Gyldendal i fjor. Resultatet kommer nå: Hauglid debuterer med romanen «Ikke nå».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor sommer etterlyste Gyldendal unge folk med skrivekløe. Prosjektet ble kalt «Nesten forfatter». Responsen var overveldende, ifølge Gyldendals hovedkonsulent Irene Engelstad.

- Vi fikk inn rundt 350 manus. Fra denne bunken er det nå to som debuterer i høst, tre kommer seinere, og vi jobber også med rundt ti andre manus, sier hun.

Disse manusene kom i tillegg til alle de andre Gyldendal mottar hvert år. Normalt ligger antallet mellom 600 og 700 manus. I år var det over tusen.

Motiverende

Dagbladet karakteriserte i vår Gyldendal som et «gubbelag» med mange eldre forfattere og få debutanter. Nå ser det ut som om trenden snur. Fire av de fem stipendmottakerne som er sikret debut, er under 25 år.

Espen Hauglid har skrevet på «Ikke nå» i et par år, men forteller at prosessen først kom skikkelig i gang da han begynte å jobbe tettere med forlaget.

- Det hjalp masse å få bistand fra utenforstående. Jeg hadde Morten Moi som redaktør, og han er en utrolig god leser, flink til å motivere og drive fram utvikling. Det ble blant annet noen endringer i persongalleriet i boka, sier Espen.

Gyldendal arrangerte i vår også skriveverksted for stipendmottakerne.

- Det var et veldig bra opplegg. Skriveverkstedet gjorde at man fikk følelsen av å være med i et slags miljø.

På egne premisser

Ved siden av å skrive studerer han kultur og mediefag i Bristol. Han har ett år igjen av en Bachelor of Arts-grad.

- Det å sitte et annet sted enn hjemme å skrive er bra. Man har ikke de samme rutinene og tvinges til å tenke nytt, sier han.

- Gruer du deg til anmeldernes dom?

- Nei, jeg kan ikke si det, det viktigste for meg er at boka blir anmeldt på sine egne premisser. Hvis anmelderne skjønner poenget, men likevel ikke synes det funker, er det greit. Da blir det nyttig lærdom, sier Espen Hauglid.

UNG DEBUTANT: Når Gyldendal presenterer høstlista si i dag, er Espen Hauglid (23) en av debutantene med boka «Ikke nå».