Du leser nå Dagbladet Pluss

Bokdebutantene 2015: Hvor er galskapen?

Årets bokdebutanter er flinke, men pregløse, mener Dagbladets kritiker, Erle Marie Sørheim, etter å ha lest seg gjennom hele bunken

SINNE: Mari Tveita Stagrim Mari Tveita Stagrim (1989) viser seg uredd og forbanna i sin debut «Alle nyanser av sinne», men forlagene kunne med hell ha gitt debutantene mer plass til å være ville og gale, og mindre mas om å bli «best i klassen». Foto: Ingrid Pop
SINNE: Mari Tveita Stagrim Mari Tveita Stagrim (1989) viser seg uredd og forbanna i sin debut «Alle nyanser av sinne», men forlagene kunne med hell ha gitt debutantene mer plass til å være ville og gale, og mindre mas om å bli «best i klassen». Foto: Ingrid PopVis mer

Familie, utroskap og kjærlighetssorg, det er konvensjonelle temaer som preger høstens debutanter. I et så velsmurt rikmannssamfunn som Norges er det ikke så rart, og det er fullt mulig å skrive glitrende om de mest trivielle ting. Men etter å ha lest 20 skjønnlitterære debutanter er det slående hvor strippet for særpreg mange av disse bøkene er. Er det viktigere for forlagene å kunne markedsføre ei bok som «samlivsroman» eller «familiedrama» enn hva som faktisk står i dem?

Pangdebutert

Siden champagnekorksmellene på Aschehougs hagefest markerte starten på bokhøsten i august har forlagene overøst markedet med forhåpentlig bestselgere. Linn Ullmann, Lars Saabye Christensen og Jo Nesbø synkronsvømmer seg til toppen av salgslistene, mens andre blir forvist til plaskebassenget.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

5 UKE*

HELGEKUPP

5 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 5 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

5 UKE* 5 kr per 5 uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.