Bøkene folk egentlig ønsket seg til jul

Liza Marklund og Per Petterson er blant bestselgerne i årets første uke. Her får du oversikten over de andre bøkene folk egentlig ville ha til jul.

I januar ser nemlig mange seg nødt til å kjøpe bøkene de håpet ville ligge under juletreet, og det gir utslag på salgsstatistikken. Øverst på salgslisten over skjønnlitteratur ligger Cecilia Samartins «Drømmehjerte», mens «Den store ekle boka om blod, snørr…» topper listen over generell litteratur.

Det viser Bokhandlerforeningens salgsstatistikk fra den første uka i 2009.

Krig og slanking

Listen tar bare for seg nye bøker, altså bøker som er gitt ut i 2008 og 2009. Det fører til at en god del av fjorårets bestselgere som ble utgitt i 2007 ikke lenger er på listen.

Til gjengjeld er listen over nykommere tilsvarende lang. Stephenie Meyers to bøker «Evighetens kyss - filmutgave» og «Under en ny måne» er begge nykommere på listen over skjønnlitteratur.

Dette er de to første bøkene i «Twilight»-serien, som har blitt enormt populær i USA. Den første boka er filmatisert og hadde norgespremiere på fredag. Men mange fikk se filmen allerede i desember, etter at ivrige fans klarte å overtale filmdistributøren til å sette den opp som førpremiere.

Filmsuksessen Max Manus har kanskje ser ut til å ha økt interessen for litteratur om 2. verdenskrig.

Thomas Norseth-Tillers bok «Max Manus: Film og virkelighet», «Gunnar «Kjakan» Sønsteby», og Ottar Samuelsens bok «Det var her det skjedde Oslo under 2. verdenskrig» er tre av de ti mest solgte bøkene i uka som gikk.

Bøkene folk egentlig ønsket seg til jul

Tilbake på listen

At julekosen for alvor er over har også satt sine spor i folks lesevaner. Bøkene «Flat mage» og «Stram opp» innehar henholdsvis 9 og 12 plassen på bestselgerlisten over generell litteratur.

Åsa Linderborgs roman «Meg eier ingen» er blant bøkene som har vært ute av listen, men i januar kommet inn på nytt.

Boka ble skamrost av et samlet kritikerkorps og handler om Lindborgs far som er metallarbeider, alenepappa, skapkommunist og alkoholiker.

- Jeg tenkte på å skrive denne boka helt fra jeg var veldig liten. Eller, jeg tenkte: Noen burde skrive bok om pappa, for han var så spesiell, sa Linderborg i et intervju med Dagbladet i høst.

- Men da jeg var liten, våget jeg ikke skrive om ham, i stedet satt jeg for meg selv i sofaen og skrev om den lille leiligheten vår - luktene, fargene, alle innredningsdetaljene. Det er derfor jeg kunne skrive dem så tydelig som voksen, fortalte hun.

Salgsstatistikk er hentet fra følgende bedrifter: Ark Bokhandel (86 butikker), Libris (100 av 136 butikker), Notabene (124 butikker), Norli (68 butikker), Fri Bokhandel (19 av 147 butikker), Tanum Karl Johan, og Haugen Bok. Bokdata fra Den norske Bokdatabasen AS.


LES OGSÅ: