Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bøkene hans skal bli film eller tv-serie

Nå slutter Jørn Lier Horst i politiet og blir forfatter på heltid.

BOKAKTUELL: Krimforfatten Jørn Lier Horst ute med den nye boka «Hulemannen» denne uka. Han innrømmer at livet som forfatter trolig vil bli ensomt til tider, men utelukker ikke en retur som politietterforsker i fremtida. Foto. Nina Hansen / Dagbladet
BOKAKTUELL: Krimforfatten Jørn Lier Horst ute med den nye boka «Hulemannen» denne uka. Han innrømmer at livet som forfatter trolig vil bli ensomt til tider, men utelukker ikke en retur som politietterforsker i fremtida. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Les anmeldelse av «Hulemannen» her.

(Dagbladet): Samtidig som Jørn Lier Horst (43) slipper den niende boka i William Wisting-serien, leverer han også inn sine nøkler og sitt politiskilt til Larvik politistasjon. I løpet av den 19 år lange karrieren i politiet har Horst sett drapsmenn i øynene, farlige biljakter, skuddveksling, frustrasjon og ensomhet. Sistnevnte er også et tema i den nye krimboka hans «Hulemannen», som slippes i løpet av uka.

- Ensomhet er nok noe jeg kommer til å føle på når jeg blir forfatter på heltid. Det jeg husker best er sakene som aldri ble løst. De søvnløse nettene, hvor man tenker på ting som kunne vært gjort annerledes, sier Jørn Lier Horst til Dagbladet.

- Virkelighetsnær Denne gangen får hovedpersonen i boka, Wisting, hendene fulle med en seriemorder, mens journalistdattera hans driver med et graveprosjekt på en mann som ingen kjenner.

- Det handler om en mann som blir funnet død framfor sitt flimrende fjernsyn i sin egen stue. Han har ligget der i fire måneder uten at noen har savnet ham. Inspirasjonen er hentet fra min jobb i politiet, og dette er dessverre noe jeg har opplevd flere ganger, sier Horst og legger til med et smil:

- Dette er nok den beste boka jeg har skrevet så langt.

Den forrige romanen hans «Jakthundene» ble i 2012 kåret til Nordens beste. 43-åringen ble også tildelt årets Rivertonpris for krimromanen, og Horst har ingen planer om å stoppe serien.

- TV-serie Politiførstebetjent William Wisting er elsket av kritikerne, og nå er det også bestemt at det vil komme en tv-serie basert på karakteren.

- Det er Skagerak Film som fikk rettighetene. Manus er utarbeidet, og de skal snart begynne å filme pilotepisoder. Min rolle i dette blir å komme inn som politifaglig konsulent, forklarer han.

- Er det pengene som gjør at du velger forfatterskapet framfor din karriere i politiet?

- Jobben i politiet har blitt mer krevende, kompleks og det er større krav enn tidligere. Man har ikke tid til å grave, vi er færre folk, og resultatet blir i grunn stykkevis og delt. Det er en daglig frustrasjon over det å ikke strekke til. Når det er sagt, så har jeg gledet meg til å gå på jobb hver dag, og jeg vil savne mine kolleger, sier Horst.

- Økonomisk trygghet - Men er det slik at du tjener millionbeløp som forfatter nå?

- He-he, ja. Det er jo litt av grunnen til at det gjør det mulig for meg å slutte i politiet, og samtidig ha en trygg økonomi, sier Horst.

Til tross for at 43-åringen nå blir forfatter på heltid, utelukker han ikke en fremtidig retur til politiet.

- Jeg har fått andre jobbtilbud, men vil konsentrere meg om å skrive nå. Jeg kommer også ut med en ny bok i CLUE-serien for ungdom i høst som skal hete «Gravrøvergåten». I tillegg vil det nok komme flere barnebøker i fremtiden.

Geir Bergersen i Skagerak Film bekrefter at de har brukt sensommeren på å finne manusforfatter og regissører.

- Dette vil enten bli en film, eller en TV-serie. Vi har stor tro på Jørn Lier Horst sitt spennende krimunivers, og vi har i tillegg luftet konseptet for potensielle internasjonale samarbeidspartnere, sier Bergersen til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling