Bøker du ikke blir ferdig med

På årets nest siste dag feirer vi litteratur som har overlevd sin egen tid.

KLASSIKERSINKE: Norge ligger langt etter i oversettelser av klassisk litteratur. Når ble for eksempel Homers (bildet) «Odysseen» og «Iliaden» oversatt sist, spør artikkelforfatteren. Foto: Georgios Kefalas / AP / NTB Scanpix.
KLASSIKERSINKE: Norge ligger langt etter i oversettelser av klassisk litteratur. Når ble for eksempel Homers (bildet) «Odysseen» og «Iliaden» oversatt sist, spør artikkelforfatteren. Foto: Georgios Kefalas / AP / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: Hva er en klassiker? Hvorfor lese bøker som får denne merkelappen? Er ikke klassikere ofte utdaterte fortellinger fra en tid som er umulig for et moderne menneske å kjenne seg igjen i?

Selvsagt ikke. For den som har kjent fortryllelsen ved å la seg favne av et mesterlig, litterært univers, enten det er to, tre tusen år gammelt eller rykende ferskt, gjelder ikke slike innvendinger. Litteratur tilbyr en reise i tid og rom, i følelser og erfaring. Derfor er det verdifullt når våre forlag midt oppe i sine nådeløse krav til inntjening koster på seg å utgi mer eller mindre klassiske verk, med og uten støtte.

I høst har Gyldendal feiret et samarbeid med Institutt for historiske studier ved NTNU, som under ledelse av Thea Selliaas Thorsen fra 2014 setter i gang prosjektet «Kanon — Antikkens litteratur på norsk». Norge ligger langt bakpå når det gjelder oversettelser av den klassiske litteraturen. Når ble for eksempel «Odysseen» og «Iliaden» oversatt sist?

Men vi er ikke helt blanke. Allerede kommer hittil uoversatte verk av greske filosofer, romerske retorikere og renessansetenkere på norsk. Forlaget Bokvennen utgir uten å nøle det ene verket etter det andre, av Platon, Aristoteles, Pascal, Swedenborg, Freud og Levinas. Spartacus har fullført Friedrich Nietzsches samlede i løpet av året, og Oktober fortsetter å utgi Søren Kierkegaard.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer