Bøker er en særegen vare

Derfor trenger vi særordninger for å bringe videre god litteratur på norsk språk.

Bøkenes makt: Frykter tyskerne den angloamerikanske kulturimperialismen, bør vi gjøre det samme, skriver forfatteren. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Bøkenes makt: Frykter tyskerne den angloamerikanske kulturimperialismen, bør vi gjøre det samme, skriver forfatteren. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NORSK BOKBRANSJE synes å ville ha en lov som regulerer det norske bokmarkedet. En boklov må baseres på noen avgjørende premisser som på en balansert måte regulerer aktørenes atferd.

Det sentrale elementet i en boklov vil være bestemmelsen om en fast bokpris. Fastprisen er det avgjørende element for å stabilisere strukturene i salgsleddet. Faste priser gjør at boka blir tilgjengelig på tilnærmet like vilkår hvor du enn bor i landet. Fastprisen er også det litteraturpolitiske instrumentet som skal sikre et visst mangfold i boktilbudet. Som tyskerne argumenterte for da deres lov ble innført i 2002: Fastpris er et viktig virkemiddel for å sikre litteratur på tysk «i globaliseringens tid». Frykter tyskerne den angloamerikanske kulturimperialismen, bør vi gjøre det samme. Bruker tyskerne en lov for å sikre tyske kulturuttrykk, bør vi vurdere å gjøre det samme.

VÅREN 2009 vedtok Stortinget en språkmelding som i hovedsak ble skrevet for å fremme strategier for å opprettholde norsk språk. Meldingen tok til orde for litteraturpolitiske tiltak som støtter opp om norsk språkpolitikk. Vi må sikre at det norske språket ikke forfaller til «et pludrespråk kun til bruk i kjøkken og i fjøs», som forlagskjempen Henrik Groth formulerte det den gang vi arbeidet med å få innført innkjøpsordninger og momsfritak for bøker. Da må regjeringen fremme en lov som tar opp i seg det beste fra liknende lover i flere europeiske land. En norsk boklov gir oss anledning til å tenke nytt om fastpristidas lengde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer