Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bøker er en særegen vare

Derfor trenger vi særordninger for å bringe videre god litteratur på norsk språk.

Bøkenes makt: Frykter tyskerne den angloamerikanske kulturimperialismen, bør vi gjøre det samme, skriver forfatteren. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Bøkenes makt: Frykter tyskerne den angloamerikanske kulturimperialismen, bør vi gjøre det samme, skriver forfatteren. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

NORSK BOKBRANSJE synes å ville ha en lov som regulerer det norske bokmarkedet. En boklov må baseres på noen avgjørende premisser som på en balansert måte regulerer aktørenes atferd.

Det sentrale elementet i en boklov vil være bestemmelsen om en fast bokpris. Fastprisen er det avgjørende element for å stabilisere strukturene i salgsleddet. Faste priser gjør at boka blir tilgjengelig på tilnærmet like vilkår hvor du enn bor i landet. Fastprisen er også det litteraturpolitiske instrumentet som skal sikre et visst mangfold i boktilbudet. Som tyskerne argumenterte for da deres lov ble innført i 2002: Fastpris er et viktig virkemiddel for å sikre litteratur på tysk «i globaliseringens tid». Frykter tyskerne den angloamerikanske kulturimperialismen, bør vi gjøre det samme. Bruker tyskerne en lov for å sikre tyske kulturuttrykk, bør vi vurdere å gjøre det samme.

VÅREN 2009 vedtok Stortinget en språkmelding som i hovedsak ble skrevet for å fremme strategier for å opprettholde norsk språk. Meldingen tok til orde for litteraturpolitiske tiltak som støtter opp om norsk språkpolitikk. Vi må sikre at det norske språket ikke forfaller til «et pludrespråk kun til bruk i kjøkken og i fjøs», som forlagskjempen Henrik Groth formulerte det den gang vi arbeidet med å få innført innkjøpsordninger og momsfritak for bøker. Da må regjeringen fremme en lov som tar opp i seg det beste fra liknende lover i flere europeiske land. En norsk boklov gir oss anledning til å tenke nytt om fastpristidas lengde.

EN LOV MÅ i tillegg tuftes på noen grunnleggende forutsetninger som også gjør at den oligopolistiske forlagsindustrien må tøyle seg. Nå er det slik at bokbransjen har gjennomlevd en maktoppbygging i forlagsleddet og de store forlagene har kjøpt en stor del av norsk bokhandel. Maktkonsentrasjonen og den vertikale integrasjonen er ikke bra for en bransje som sliter med den politiske tilliten. Men skal vi se framover, må vi innse at utviklingen ikke lar seg reversere. Derfor er det viktig at en lov regulerer hvordan aktørene får opptre i markedet.

EN BOKLOV kan ikke konservere en bokverden styrt av et fåtall eiere som i ly av en lov får fortsette sin hegemonioppbygging. Loven må også sette klare rammer for de store forlagenes bruk av markedsmakt, forlag må ikke kunne kjøpe seg fram i køen ved å bruke sine finansielle muskler. Skal en lov ha noen form for verdi, må det være like vilkår for de små som for de store. Bare dette kan skape det mangfoldet i boktilbudet vi ønsker.

Sagt på en annen måte: slik Norgesgruppen opptrer innenfor norsk dagligvarehandel er uakseptabelt innenfor boksektoren. En fusjon av Libris (eid av Norgesgruppen) og Norli må ikke legge til rette for at Norgesgruppen bringer en aggressiv kamp om markedene inn i norsk bokhandel.

«BØKER ER EN SÆREGEN VARE», står det i EU-dokumenter som åpner for særordninger for boka innenfor frihandelsområdet EU, og det argumentet må vi sørge for å holde høyt om vi skal bringe videre god litteratur på norsk språk. Derfor må en lov legge klare begrensninger på de stores utøvelse av markedsmakt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling