Bøker før og etter kampen

«Fotball i sol og skygge» (Pax forlag)

Den uruguayanske forfatteren Eduardo Galeano gir her en personlig stemme for å fortelle oss om fotballens historie. Om spillets vesen fra sør-Amerika, sjarmen, faktahelvete, galskapen, poesien, mytene, krigen, korrupsjonen, pengene, idolene og klassesamfunnets bruk av denne idretten.

BILL BUFORD

«Blant pøbler» (Aschehoug)

Originaltittel «Among the Thugs». Skremmende lesning om hva idiotene på tribuna gjør under dekke av å være fotballfans. En analyse av fotballvold som gjøre at barna din nok bør holde seg til sjakk og heroin.

NICK HORNBY

«Tribunefeber»

Det er nesten for dumt å nevne denne boka, ikke fordi den handler om fotballklubben Arsenal i nord-London, men fordi den er lest av de aller, aller fleste som både kan gå i lakksko og med knotter under skoa. Stor humor også.

LARS SAABYE CHRISTENSEN

«Pasninger»

Diktsamling som viser at forfatteren læret mye sjøl om han ble kalt «Lille flaggstang» på Friggs reservelag for småtasser.

JOHN KING

«The Football Factory»

Du ser dem på hver eneste fotballkamp i England, her har King fulgt de verste av de verste som mener de holder med Chelsea. Rå sosialrealisme, en stygg sak.

GARRY JENKINS

«The Beautiful Team»

Brasils gule helter fra VM i 1970. Varme og gode fortellinger og overraskelser da Jenkins jakter på restene etter storlaget».

PÅL GERHARD OLSEN

«Tigrene finner formen»

Olsens serie for smågutter med spenning, kyssing og skrubbsår.

OLE PAUS og KETIL BJØRNSTAD

«Reisen til Gallia eller Det er typisk norsk å være god».

Herrer uten nevneverdig peiling heldigvis. Gode fortellere fra VM i Frankrike. Står utenfor bana og avslører noe av manien».

JOE LOVELOY

«Bestie, a portrait of a legend»

George Best forteller, Lovejoy dikter og forteller om oppvekst, heltestatus, bakgrunn og hvorfor det gikk som det gikk med en av tidenes største».

JOHANNES NYMARK

«Verdas viktigaste bagatell»

I et fjernt slektskap med Galeano der Nymark viser fotballens rolle i det virkelig store bildet, verden i 2 ganger 45».

HUNTER DAVIES

«Kong Fotball»

Gammel klassiker for oss med engelsk fotball som diagnose. Alt om gamle Tottenham, Viser at dagens pengefolk lærte mye av de eldre».

BRIAN GLANVILLE

«The story of the World Cup»

Glanville er en av nestorene innenfor britisk fotballpresse. Det du trenger for enhver diskusjon om VM».

RICHARD HERRMANN

«Da ballen ble rund»

NRK-stemmen fra London. Et must med anekdoter, historier og kunnskap».

CATHRINE SANDNES

«Fotball-VM 2002. Reisen østover»

Fotball er mål, offside og diskusjoner, men Sandnes evner også å fortelle om alt det andre rundt. Det fotballpampene ikke vil at publikum skal vite».

Bøkene er vurdert av Tom Stalsberg.