Fra «Each to His Own!». Screenshot: Davide Cali / appen
Fra «Each to His Own!». Screenshot: Davide Cali / appenVis mer

Bøker for små skjermtroll

Les månedens appanmeldelser.

(Dagbladet): Mange barn har knapt fylt ett år før de lærer seg å håndtere berøringsskjermer, og nettbrettet eller smarttelefonen kan raskt bli favorittleketøyet. Det har forlagene skjønt for lenge siden, og allerede finnes det mange barnebokapper å velge mellom for de aller yngste. Her er fire nye apper som passer for barn mellom ett og tre år.

«Mummitrollet let og finn» Riina og Sami Kaarla
Cappelen Damm / Spinfy  / Wsoy / Moomin Characters
Passer for Iphone, Ipod touch og Ipad.
Krever iOS 5.0+
Alder: 1+

BARNEBOKAPP: En pekebok basert på Tove Janssons univers. Som mange pekebøker i appformat, betyr det mer spill enn bok, og lite sammenhengende fortelling. Men de yngste vil kose seg med å hjelpe Mummitrollet å finne ting familien hans har mistet — bak busker, oppi fruktfat og under steiner. Oppslagene er varierte, du må klikke på eller dra fingeren over illustrasjonene for å finne tingene, og underveis dukker det opp mange andre små overraskelser.  

«Each to his own!» Davide Cali
Kite Edizioni Srl
Passer for Ipad. Krever iOS 4.3+
Alder: 1+

BARNEBOKAPP: En sjarmerende, tekstløs bildebok som underholder både barn og voksne. Den er opprinnelig en papirbok, men egner seg perfekt som app. Boka spiller delvis på myten om at kjæledyr ligner på eierne sine. Hvert oppslag viser en særegen figur på tur med et dyr i bånd, og mens du scroller mot høyre for å finne ut hva som skjuler seg i enden av båndet, er det bare å gjette. Hver illustrasjon er klikkbar, og inneholder små, lekne effekter. Men boka er kjapt «lest», og kunne godt rommet enda mer av både humor og overraskelser.  

«Lars» Svein Nyhus
Gyldendal Norsk Forlag
Passer for Iphone, Ipod touch og Ipad. Krever iOS 5.0+
Alder: 1+

Fra «Mummitrollet let og finn». Screenshot: Cappelen Damm / appen
Fra «Mummitrollet let og finn». Screenshot: Cappelen Damm / appen Vis mer

BARNEBOKAPP: En samleapp for Svein Nyhus? Lars-serie: Pekebøker av uvanlig høy litterær kvalitet, som går rett hjem hos smårollingene. En styrke ved papirbøkene er samspillet mellom tekstsidene med små, metaforiske illustrasjoner, og de større illustrasjonene ved siden av. I appen må du klikke på et lite ikon i høyre hjørne for å skifte mellom tekst- og illustrasjonssidene. Det er nokså intuitivt, men kan skape litt forvirring. Særlig hvis du har stilt inn på automatikk, og ikke rekker å se på bildene før boka har bladd videre. Da går du glipp av en del. Til gjengjeld blir det mer å oppdage ved neste gjennomlesning.  

«Funnymals» Trond Topstad
Forlaget Propell
Passer for Iphone, Ipod touch og Ipad. Krever iOS 5.1+
Alder: 2+

BARNEBOKAPP: «Funnymals» og «Funnymals 2» er underholdende og lærerike faktabøker for de minste. Her er gode, fargesterke illustrasjoner kombinert med enkel interaktivitet og korte tekster om ulike dyr («Funnymals 2» handler om utdødde dyr og fantasidyr.). En fin bonus: Klikk på en knapp, og du får høre hva dyret heter på engelsk. Med bøkene følger memoryspill, puslespill, fargeleggingsprogram og quiz. Du kan også lese inn teksten selv og veksle mellom ulike høytlesere.