- Bøker må være der folk er

Utlånsfavoritter og lokale kjentfolk om biblioteket i Levanger.

Anne B. Ragde, forfatter og utlånsfavoritt ved Levanger folkebibliotek:
— Bøkene skal være der folk er, og når det handler om bibliotek, er tilgjengelighet alfa og omega. I Norge er vi så heldige at vi har en innkjøpsordning som gjør at bøkene finnes, og jeg er tilhenger av bibliotekfilialer fra bokbuss og oppover.
Det kunne også godt vært tenkt litt nytt, for eksempel med små bibliotekfilialer i tilknytning til lokale nærbutikker. Selv har jeg alltid brukt biblioteket. Jeg elsker bibliotek!

Ingar Sletten Kolloen, forfatter og utlånsfavoritt ved Levanger folkebibliotek:
— For meg står det helt klart at bibliotekene må være der folk er. Jeg er fryktelig skeptisk til sentraliseringa, det blir ikke bedre bibliotek, bare færre bibliotek av det. Nedbygginga av bibliotekvesenet er en av de store kulturtragediene i Norge i dag. Ingen andre steder enn på bibliotek får du gratis tilgang til bøker, og når antallet bibliotek senkes dramatisk, betyr det at færre mennesker får adgang til bibliotek. Og det rammer ofte dem som trenger det mest og som er i livsfaser der de har behov for bibliotek.

Andreas Lunnan, NRK-veteran og underholder fra Levanger:
— Jeg var i mange år nærmeste nabo til en underavdeling av biblioteket da døtrene mine var små, og vet hvor mye det hadde å si for dem. Hva de fikk med seg av barnelitteratur! Men verden forandrer seg og behovene er kanskje annerledes i dag. Jeg er absolutt et desentraliseringsmenneske, men man må jo se realitetene i øynene og jeg har forståelse for at man må begrense antall biblioteker. Jeg er ikke den rette til å vurdere om den løsningen som er valgt for Levanger er den beste, men biblioteket ligger nå i fine lokaler midt i Levanger sentrum, de har proffe og flinke folk til å hjelpe brukerne.

Per Sandberg, stortings- representant for FrP fra Levanger:
— Nå kan vel ikke undertegnede sies å være den som har løpt ned dørstokkene i bibliotekene i Levanger, men jeg har vært rimelig oppdatert på kommunens økonomiske prioriteringer de siste 20 år. I mine to perioder som kommunerepresentant var økonomien på «randen» hvert år. Selvfølgelig er kvaliteten på bibliotektjenesten i Levanger redusert. Selv om majoriteten av folk henter mer og mer informasjon via sin egen internettilgang vil det være grupper som mister tilgangen, særlig eldre og barn.

ANNE B. RAGDE Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
ANNE B. RAGDE Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
INGAR SLETTEN KOLLOEN 
Foto:  Lise Åserud / SCANPIX
INGAR SLETTEN KOLLOEN Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
ANDREAS LUNNAN
ANDREAS LUNNAN Vis mer
PER SANDBERG
Foto: Lise Åserud  / SCANPIX
PER SANDBERG Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer