FOR TIDLIG? Flere eksperter Dagbladet har snakket med mener det er for tidlig med bøker om terroraksjonene i Oslo og på Utøya. Bildet er fra minnemarkeringa på Rådhusplassen, som samlet 200 000 mennesker. Foto: Erlend Aas / Scanpix
FOR TIDLIG? Flere eksperter Dagbladet har snakket med mener det er for tidlig med bøker om terroraksjonene i Oslo og på Utøya. Bildet er fra minnemarkeringa på Rådhusplassen, som samlet 200 000 mennesker. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

- Bøker om terroren bør vente

Flere forlag jobber med bøker om 22. juli.

(Dagbladet):- Boka ble plutselig skremmende aktuell, sier Per Arne Dahl, prest i Stortinget og Trefoldighetskirken.

Han har det siste året arbeidet med å fullføre boka «Å reise seg etter en rystelse», som kommer i høst. Bakgrunnen for boka er møtet med kvinner og menn som er rammet av små og store rystelser. Tematikken er blitt høyaktuell etter terroraksjonene 22. juli.

Bør vente Flere forlag Dagbladet har vært i kontakt med opplyser at de har flere bokprosjekter på gang knyttet til 22. juli.

Den første boka vil mest sannsynlig bli Gyldendal og Aschehougs minnebok «Vårt lille land» som etter planen skal komme i slutten av august. Også Cappelen Damm har planer om å slippe en minnebok i løpet av høsten, og i likhet med «Vårt lille land» vil alle inntektene gå til 22. juli-fondet.

Selv om Dahls bok ikke har sitt utgangspunkt i 22. juli, vil disse hendelsene prege sluttarbeidet med boka.

- Bøker med direkte referanse til denne typen hendelser bør vente. Man må få distanse til slike hendelser om bøkene skal være til noen hjelp, sier han.
Kartlegger terroren Kagge forlag planlegger å gi ut en bok av gravejournalist Kjetil Stormark, som også har jobbet for Dagbladet. Boka kartlegger de grusomme hendelsene.

- Boka handler om det som skjedde den 22. juli og dramatikken det første døgnet, som er den verste i historien etter andre verdenskrig. Begivenhetene da er kjernen for det vi snakker om, derfor må det bli behandlet. Boka vil også ta for seg forberedelsene gjerningsmannen gjorde, sier Stormark til Dagbladet.

- Det er kort tid siden terrorhendelsene skjedde, har du noen betenkeligheter rundt det å gi ut denne boka så kort tid etter?

- Det er på ingen måte gitt at jeg omtaler alt materiale jeg sitter på. Det får vi ta stilling til seinere. Det er ikke alltid forsvarlig og naturlig å publisere absolutt alt hva man vet som journalist. Jeg må gjøre ulike avveininger underveis, sier Stormark.

- Nødvendig Kagge mener det er nødvendig å sette lys på tematikken i bokform, til tross for at det er kort tid siden de dramatiske hendelsene.

- Siden bomben gikk av, har tv og radio vært fulle. TV2 og NRK har allerede lagd hver sin dokumentar. At forlag diskuterer utgivelser er naturlig. Vi mener det ikke er for tidlig, sier Anne Gaathaug, forlagssjef i Kagge.

BØR VENTE: Prest Per Arne Dahl mener bøker knyttet til hendelsene 22. juli bør vente. Foto: Ane H. Fagerheim/Schibsted Forlag
BØR VENTE: Prest Per Arne Dahl mener bøker knyttet til hendelsene 22. juli bør vente. Foto: Ane H. Fagerheim/Schibsted Forlag Vis mer

Leder og psykolog Atle Dyregrov ved Senter for Krisepsykologi tror kampen om å være først ute med bøker om 22. juli ikke vil lønne seg.

- Bøker om å mestre sorgen er det altfor tidlig med, for det er ingen som har kommet seg igjennom dette ennå, sier han.

Fagmedarbeider Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for journalistikk mener det kan bli en vanskelig oppgave å skrive om hendelsene den 22. juli.

- Når man framstiller hendelser som ligger såpass tett opptil bokutgivelsene, har mange av menneskene man snakker med ikke noen avstand til det de har vært med på. Mennesker i en vanskelig livssituasjon kan kanskje ikke der og da vurdere konsekvensene av det de er med på, sier Bodahl-Johansen.

LAGER TERRORBOK:  Journalist Kjetil Stormark er godt i gang med en bok som omhandler terrorangrepet 22. juli. Anders Behring Breiviks eposter vil bli en del av boka, som skal være klar før jul. Epostene har han fått tilgang til gjennom hacke-gruppa Noria. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
LAGER TERRORBOK: Journalist Kjetil Stormark er godt i gang med en bok som omhandler terrorangrepet 22. juli. Anders Behring Breiviks eposter vil bli en del av boka, som skal være klar før jul. Epostene har han fått tilgang til gjennom hacke-gruppa Noria. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer