Bøker på telttur (2)

Til tross for godt skole- og barneboksalg, har 1998 vært et år med mye negativ blest rundt bokbransjen. Stikkord er «bransjeavtalen» og «Universitetsforlaget», to rufset håndterte sakskomplekser som vekket selv værgudenes vrede dithen at de lot Aschehougs hagefest rammes av en lokal syndflod. Man skal ikke ha vanket mye i Tanums alternativavdeling for å fatte hvilket omen en slik avlysning innebærer, så dermed er det også naturlig å se reisingen av det 1400 kvadratmeter store «Bok i sentrum»-teltet i Spikersuppa som en ark, en bokbransjens overlevelsesark som bokkjøpere av alle slag skal entre i noe større skarer enn to og to for å møte forfattere og bøker i den ovale weekenden 22. til 25. oktober.

  • Det blir annen gang Tanum Bokhandel og De norske Bokklubbene går sammen om en storstilt bok-fokusering i hjertet av Oslo. Premieren fant sted i fjor, da Forleggerforeningen for første gang på ni år ikke fant boka en messe verdt. Med 30000 besøkende ble «Bok i sentrum» en suksess, dermed satser den snodige alliansen av bokhandel og bokklubb friskt på ny, med presentasjon av 100 forfattere i 70 ulike programinnslag i løpet av fire dager. Det hele finner sted på flere scener: Hovedscenen og kaféscenen Saras Telt i Spikersuppa, Universitetes lokaler på den andre sida av Karl Johan.
  • Som alle store arrangementer lokker «Bok i sentrum» med noen plakatnavn. Størst i år er amerikanske John Irving, sesongaktuell med «Enke for et år», men med et snart tjueårig grep om norske lesere, fra «Garps bok» av. Irving stiller allerede på åpningsdagen torsdag. Hal «Sa Mor/terapeuten min» Sirowitz og hans norske gjendikter Erlend Loe er publikumsmagneter fredag og lørdag, og sammen med et stort antall kritikerroste norske forfattere skal de sørge for at også årets utgave av «Bok i sentrum» kommer vel i havn. Som i fjor har bokdagene også musikalske innslag på programmet, og for alle dem som ikke fikk med seg Lars Saabye Christensen/Ole Henrik Giørtz' storartede «Skrapjern og silke»-forestilling under jazzfestivalen i Molde i juli, byr sjansen seg i Spikersuppa lørdag 24. oktober. For øvrig spenner programmet fra Shakespeare-foredrag til tanker omkring verdien av å ha en sexy rumpe - med andre ord bredt.