Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bokfest i Operaen

Arrangementet så du direkte her på Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I helga inviterer Bokklubben til «Bokfest i Operaen».

Det hele braker løs lørdag klokka 17.00 med en storslått åpningsforestilling.

Arrangementet er allerede utsolgt, men de som ikke har billett kunne ta del i festlighetene live her på Dagbladet.no. Live-sendinga er nå avsluttet.

Premiere

Turid Birkeland leder åpningsforestillingen, som byr på noe for enhver smak. Per Petterson, kritikerrost og premiert kloden, leser fra sin nye roman «Jeg forbanner tidens elv».

Den egyptiske forfatteren Alaa Al Aswany beskriver i romanen «Chicago» hvordan det amerikanske samfunnet har hardnet til og blitt mer fremmedfiendtlig etter 11. september. Han kommer til festen, og det gjør også den spanske kometen Carlos Ruiz Zafón, som skal lansere sin nye roman «Englenes spill».

- Dette er så stort som det kan bli. Vi er veldig begeistret for at han kommer. Norge er det første landet som oversetter boka, så dette er en liten verdenspremiere, sa informasjonsansvarlig i Gyldendal, Mai Gaardsted, til Dagbladet tirsdag.

Oversettelsen er ved ekteparet Kjell og Kari Risvik, som også omsatte Ruiz Zafóns første roman, suksessen «Vindens skygge».

image: Bokfest i Operaen

Vertene i Den Norske Opera bidrar med et kunstnerisk innslag, mens Sondre Bratland skal synge Olav H. Hauge med musikalsk følge av Knut Reiersrud, Tore Bruvoll og Hans Fredrik Jacobsen. Mer Hauge blir det når forfatteren Ruth Lillegraven forteller om sitt forhold til lyrikeren fra Ulvik i Hardanger.

For store og små

Søndag går det slag i slag med arrangementer fra tidlig til seint.

Klokka 11.00 er det fest for barn mellom tre og sju år. Margrethe Røed fra Barne-tv leder an. Tor Åge Bringsværd, Thore Hansen og Trond Brænne kommer. Og skuespillere fra Nationaltheateret underholder de minste med smakebiter fra «Hakkebakkeskogen».

12.30 er det barna mellom seks og tolv som står i fokus, og de som skal gjøre stas på aldersgruppa er Knut Nærum, Erlend Loe, Unni Lindell, Fredrik Skavlan og Kaia Huuse, alle under Stian Barsnes Simonsens kyndige ledelse.

Klokka 14.00 er det klart for nok en festforestilling, denne gangen med Fredrik Skavlan, Simon Sebag Montefiore, Anne Holt, Liza Marklund, Randi Stene, Lars Anders Tomter og Ketil Bjørnstad på plakaten. Programleder er Hilde Hummelvoll.


Programposten «Ordets makt» starter klokka 16.00.

Her møtes de tidligere statsministrene Odvar Nordli og Kåre Willoch til diskusjon om Norge i dag. Kjell Askildsen leser en novelle, og den amerikanske professoren og kritikerroste forfatteren David Rothkopf forteller om sine erfaringer med verdens superklasse. Randi Stene, Lars Anders Tomter og Ketil Bjørnstad står for det musikalske mens Trine Eilertsen leder gildet.

Narkolanger, slumlege og mafiaboss

«Vindu mot Verden» begynner klokka 18.00. NRKs korrespondenter Tomm Kristiansen, Kjersti Strømmen og Philip Lothe samtaler om hendelser som har rystet verden, Åsne Seierstad snakker om Russland og Tsjetsjenia, og Gregory David Roberts forteller om den selvbiografiske romanen «Shantaram», som rommer oppsiktsvekkende erfaringer fra hans liv som narkolanger, slumlege og mafiaboss.

Morten Harket er en av de mange som har latt seg begeistre av boka og feirer Norges-lanseringen med en sang dedikert til Gregory David Roberts.

Klokka 20.00 blir det et gjensyn med Turid Birkeland når bokfesten avsluttes med litteraturgalla. Kolbein Falkeid leser dikt, og Lars Saabye Christensen forteller om Beatles-trilogien, som han har satt et verdig punktum for med «Bisettelsen».

Anne B. Ragde setter Carl Frode Tillers forfatterskap svært høyt. På Bokfest møtes de til samtale om skriveprosess, suksess og det å følge egen bok til scenen. Otto Homlung innleder før Trøndelag Teaters visning av scener fra «Ligge i grønne enger».

I tillegg skjer det mye annet på de andre scenene i Operaen, og det meste er gratis. Hele programmet finner du her.

Skulle du mot formodning være forhindret fra å delta sendes bokfesten direkte her på Dagbladet.no fra klokka 17.00 lørdag og hele søndagen.

Live-sendinga er nå avsluttet.

KOMMER: Tove Nilsen skal være programleder for «Litterære reiser» og kommer også til Bokkafeen.
KOMMER: Spanske Carlos Ruiz Zafón, forfatteren bak «Vindens skygge», lanserer sin nye roman «Englenes spill».
KOMMER: Lars Saabye Christensen snakker om Beatles-trilogien og sin siste bok «Bisettelsen» på søndagens litteraturgalla.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!