Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bokhandler-bråk igjen

Bokhandleren i Kabul droppet søksmålet mot Åsne Seierstad i Norge. Men nå går han til nytt frontalangrep på forfatteren i en engelsk avis.

I et stort intervju med The Sunday Times er Shah Mohammad Rais hard i sin dom over Åsne Seierstad og «Bokhandleren i Kabul». Boka har toppet bestselgerlistene i England.

Flyktet til Canada

-  Gjennom hele den russiske okkupasjonen, borgerkrigen og gjennom Taliban-regimet har vår familie holdt sammen. Men nå har boka splittet vår familie, sier Rais.

Han viser til han har fått en rekke truende brev og e-poster, som har ført til at hans første kone Aziza nå har måtte ta tilflukt i Canada.

-  I alle samfunn er det dårlig gjort å bli rik og berømt på å fornærme andre, sier bokhandleren til avisa.

-  Jeg misunner henne ikke suksessen. Men da hun forlot Afghanistan, sendte hun ikke engang et brev med en liten takk. Uansett hvem du tror på av oss, er det påstander i boka som er helt gale. Hun skriver at jeg var født inn i en fattig familie, men skriver om turer jeg gjorde til Teheran og Karachi da jeg var ung. Hvordan kunne det være mulig hvis vi var så fattige?

Ignorant

Også bokhandlerens barn er intervjuet i artikkelen. 19-åringen Iraj tar hardt i.

-  Hun var en veldig ignorant dame og dette er en veldig komplisert kultur. Det er ikke som om en nordmann flytter til Sverige, og forstår alt i løpet av fem måneder.

Shah forteller til avisa om sitt møte med Seierstad i Norge etter at bråket om boka startet.

-  Hun skalv og gråt og sa: «Hva har jeg gjort? Jeg er så lei meg.»

I intervjuet bekrefter Shah Mohammad Rais at han nå er i gang med å skrive sin selvbiografi.

-  Ba om å få dra

Åsne Seierstad avviser kritikken fra bokhandleren. Hun tror ikke at hans første kone måtte flykte til Canada på grunn av trusler.

-  Hva er det hun skal ha gjort, som gjør at hun får trusler? I så fall må han vise fram brevene. Journalisten i Sunday Times sa hun har fått se ett. Det var ikke engang et trusselbrev, men fra en afghaner som ba bokhandleren behandle familien bedre.

-  Da jeg var hos familien igjen i 2002, tryglet den første kona til Rais om og om igjen om å få dra til Canada. Der hadde hun flere familiemedlemmer. Og hun hadde allerede den gang fått visum til Canada. Men bokhandleren sa nei gjentatte ganger. Det er en logisk brist i påstandene hans her.

-  Jeg gråt ikke

Også for en måned siden ble beskyldningene fra bokhandleren bredt gjengitt i en annen britisk storavis, The Independent. Men Seierstad frykter ikke noen ny turbulens lik den hun gikk gjennom i norske medier i fjor.

-  Det er en interessant debatt som jeg gjerne tar. Men jeg tror ikke det blir like mye styr i Storbritannia. Jeg vet jo at bokhandleren misliker boka like sterkt selv om han har droppet søksmålet i Norge. Han er ikke blitt presentert slik han selv ønsker å bli presentert. Og nå har han funnet nye medier å si dette i, sier Åsne Seierstad, som også mener bokhandleren gjengir møtet med henne i Oslo galt.

-  Han sier at jeg gråt da jeg møtte ham. Det gjorde jeg virkelig ikke. Det har jeg vitner på.

NY TURBULENS: Bokhandleren Shah Mohammad Rais går til nye verbalangrep på Åsne Seierstad.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media