Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bokhandleren får bred støtte fra bokbransjen

- En menneskerettighet å få komme til sin egen boklansering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Shah Muhammad Rais debuterer i høst med den såkalte eventyrboka «Det var en gang en bokhandler i Kabul» på Damm forlag, men får ikke være til stede under lanseringen av boka.

UDI vil ikke gi ham visum.

- Urovekkende

Nå får Rais bred støtte fra den norske bokbransjen, som mener det er Rais\' demokratiske rett å komme til Norge i forbindelse med bokslippet.

- Avslaget fra UDI er et angrep på retten til ytringsfrihet, står det i et skriv undertegnet Damm forlag samt Forleggerforeningen, norsk PEN, Forfatterforeningen, Oversetterforeningen, Kritikerlaget, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere.

- Vi ser det som urovekkende at norske myndigheter ikke overholder en grunnleggende menneskerettighet, en menneskerettighet som Norge har forpliktet seg til å forsvare.


- Ubegrunnet frykt
UDI har avslått visumsøknaden fordi de betviler at lanseringen er Rais\' formål med en eventuell innreise.

- Rais\' ektefelle og barn har søkt asyl i Schengenområdet. Det er derfor grunn til å tvile på at Rais vil reise ut igjen hvis han først er kommet inn, sa avdelingsdirektør Morten Hansen i UDIs oppholdsavdeling til Dagbladet tidligere i september.

- Jeg kommer aldri til å søke om asyl. Da ville jeg ha gjort det for lenge siden, sa Rais selv til Dagbladet for en uke siden.

Også representantene for den norske bokbransjen mener UDIs frykt er ubegrunnet:

- Shah Muhammad Rais har vært i Norge to ganger tidligere uten å ha søkt om asyl. Vi vil oppfordre Storting, Regjering, embetsverk og den norske offentlighet for øvrig til å hindre at dette vedtaket blir stående, skriver de i sin støtteerklæring.

  • Les Dagbladet.no/litteratur
    Hver torsdag sender Dagbladet ut nyhetsbrevet Kulturavisa, hver mandag kommer Litteraturavisa. Nyhetsbrevene inneholder nyheter fra inn- og utland, og er helt gratis. Meld deg på:
    litteraturavisa kulturavisa
    Navn:
    E-post:
NEKTES INNREISE: Shah Muhammad Rais har tidligere vært i Norge uten å søke om asyl, her fra Lillehammer. Men nå vil ikke UDI slippe ham inn.