Bokhandleren får visum likevel

Lover å ikke søke asyl i Norge, UDI tar sjansen.

(Dagbladet.no): Dermed har Utlendingsdirektoratet (UDI) snudd, og gir Shah Mohammed Rais  lov til å komme til landet for å delta på Norsk litteraturfestival i mai,.

Rais, bedre kjent som «bokhandleren i Kabul», har fram til nå blitt nektet visum til Norge fordi han uttalte i et intervju med Aftenposten at han ønsket asyl. Det skapte sterke reaksjoner fra flere kulturpersonligheter.

Lover å dra igjen

I en pressemelding fra Utlendingsnemda (UNE) i dag framgår det at klageorganet ikke ser noen grunn til å omgjøre det opprinnelige avslaget. Men i sin nye visumsøknad har bokhandleren ifølge UNE «anført nye og endrede omstendigheter»..

Rais har nemlig gjentatte ganger etter Aftenposten-intervjuet sagt at han ikke kommer til å søke asyl i Norge. Og det har altså UDI tatt hensyn til.

- Returforutsetningene har således endret seg. I tillegg er grunnlaget for søknaden styrket ved at Rais er invitert til Litteraturfestivalen på Lillehammer. UDI har derfor besluttet å innvilge besøksvisum for Rais og hans familie, sier assisterende direktør Frode Forfang til NRK.

Gikk i klinsj med Åsne

Visumets varighet er på tre måneder, og gjelder for hele Schengen-området.

FÅR ÅPNE FESTIVAL: Men så må den afghanske bokhandleren Shah Mohammed Rais returnere til hjemlandet. Foto: SCANPIX
FÅR ÅPNE FESTIVAL: Men så må den afghanske bokhandleren Shah Mohammed Rais returnere til hjemlandet. Foto: SCANPIX Vis mer

Bokhandleren er kjent i mange land som hovedpersonen i den dokumentariske romanen «Bokhandleren i Kabul» av Åsne Seierstad. Boka ble svært omstridt da Rais protesterte heftig på framstillingen av seg og sin familie.

Rais er invitert for å åpne litteraturfestivalen i slutten av mai.

<B>- LA HAM KOMME:</B> Åsne Seierstad har tidligere uttalt at dokumentarobjektet sitt bør få visum til Norge.