Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bokhandleren i Oslo

BOKBRÅK: «When the going gets tough, the tough goes shopping», heter det, og denne uka gikk en av de store på shopping igjen. I et overraskende grep kjøpte Damm Forlag Tanum-bokhandlene fra Anne Carine Tanum. Damm Forlag var selv for få år siden et lite familieeid forlag, men så ble det solgt til danske Egmont. Deretter kjøpte Damm igjen en rekke mindre norske forlag, blant dem Ex Libris, forlaget som satt på Harry Potter-gullgruven. På kort tid har Egmont-eide Damm klart å gå forbi Cappelen og bli Norges tredje største forlag. Nå har forlaget gjort som Gyldendal og Aschehoug før, og sikret seg bokhandlere også. De store vil bli større.

SER MAN PÅ eierforlaget Egmont, blir skalaen enda større. Egmont eier en tredjedel av norske TV 2, som igjen kontrollerer radiokanalen Kanal 24. Samtidig eier de femti prosent av ukebladkjempen Hjemmet Mortensen. Før forhandlingene om Orkla Media til salg, vil Egmont ha forkjøpsretten til den andre eierhalvparten. Den danske stiftelsen Egmont vil da bli en virkelig kjempe i norske medier. Med Tanum i porteføljen har Damm/Egmont nå også fotfeste i Bokhandler-Norge, og tre av våre fire største forlag har nå sørget for å sitte på flere sider av bordet når bokkronene skal fordeles. Bare Cappelen, igjen eid av svenskekjempen Bonnier, har foreløpig valgt å se kampen om bokhandlerne fra sidelinjen.

BOKHANDLERNE BØR selvsagt være utsalgssteder der bøker fra alle forlag presenteres og selges på lik linje. Samtidig er det klart at når forlagene ser stordriftsfordeler ved også å eie de butikkene der bøkene selges, ligger det innbakt en fristelse til å prioritere egne bøker. Så lenge en kritisk masse av bokhandlerne fortsatt er uavhengige, kan fristelsen holdes noe i sjakk. Men for hver bokhandel som kjøpes opp, krymper de uavhengige. Den dagen den dominerende del av bokhandlene eies av rivaliserende forlag, vil viljen til likebehandling synke for hver bokhøst. Uavhengige forlag vil møte hardere krav fra konkurrenteide bokhandlerkjeder, det vil igjen stimulere til flere forlagsoppkjøp. Det norske bokmarkedet er på vei mot et nytt økosystem, befolket av dinosaurer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling