Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
Foto: Kristin Svorte / DagbladetVis mer

Bokhandleren må betale sakskostnader for Seierstad

Dømt i retten.

(NTB): Oslo tingrett avviser søksmålet mot Åsne Seierstad og Cappelen Damm fra Shah Mohammed Rais.

Han dømmes samtidig til å betale sakskostnadene. Søksmålet avvises fordi Shah Mohammed Rais ikke har stilt sikkerhet for sakskostnadene.

Dømt til å betale Seierstad Tingretten mener samtidig at saksøkte skal ha dekket sine omkostninger. Shah Mohammed Rais dømmes derfor til å betale 36.340 kroner til forfatter Åsne Seierstad og forlaget Cappelen Damm.

Rais stevnet Seierstad og Cappelen Damm i august i fjor med krav om oppreisningserstatning for Seierstads bok «Bokhandleren i Kabul» fra 2002.

Boka ble skrevet etter at Seierstad hadde bodd hos familien i Afghanistan, og Rais mener den har krenket familiens privatliv. Andre familier har tidligere fremmet lignende krav, men uten å nå fram.

Anket flere ganger Oslo tingrett krevde først at Rais måtte stille sikkerhet for sakskostnader på 500.000 kroner for å kunne gå videre med søksmålet. Dette ble anket til Borgarting lagmannsrett, som reduserte beløpet til 300.000 kroner.

Lagmannsrettens avgjørelse ble anket videre til Høyesterett, men der ble anken forkastet.

Fristen for å stille sikkerhet gikk ut 16. juni i år etter å ha blitt utsatt flere ganger. Oslo tingrett har også avslått flere søknader fra Rais om fri sakførsel og fri rettshjelp. (©NTB)