Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bokhandleren saksøker Åsne Seierstad

- Nå kommer hovedsaken.

SAKSØKES: Bokhandler Shah Mohammad Rais saksøker Åsne Seierstad. 
Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
SAKSØKES: Bokhandler Shah Mohammad Rais saksøker Åsne Seierstad. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet:) Shah Mohammad Rais saksøker Åsne Seierstad og forlaget Cappelen Damm for boka «Bokhandleren i Kabul». Det skriver Nettavisen.

Boka, som kom ut i 2003, har vært tema for flere runder i retten tidligere. Men da var det Rais' kone, Suraia Rais, som saksøkte Seierstad. Hun vant fram i tingretten, men tapte i lagmannsretten, og Høyesterett avviste anken.

Bokhandleren og familien klarte ikke å stille med den påkrevde økonomiske sikkerheten på 800 000 kroner, da de forsøkte seg på et nytt søksmål i.

Konkrete forhold
Rais' advokat Per Danielsen tror kravet til sikkerhet blir lavere denne gangen.

- Det vil bli lavere, siden det sist gang var hele familien som sto som saksøkere og søksmålet gjaldt hele boken. Denne gangen er det bare Shah Mohammad Rais som saksøker og det dreier seg om to helt konkrete forhold, sier han til NRK.no.

Det nye søksmålet gjelder omtalen av Rais på side 21 og 186 i boka.

- Nå kommer hovedsaken
- Shah Mohammad Rais fikk aldri prøvet sin sak for retten. Det som utspilte seg tidligere var kun forspillet til hans sak. Det var en prøvesten. Nå kommer hovedsaken, sier Danielsen til NRK.no.

NYTT FORSØK: Bokhandler Shah Mohammad Rais, her med advokat Per Danielsen i 2009. Foto: Hans Arne Vedlog
NYTT FORSØK: Bokhandler Shah Mohammad Rais, her med advokat Per Danielsen i 2009. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Seierstad og forlaget ble opprinnelig dømt til å betale 125 000 kroner i oppreisning til Suraia Rais, for å ha krenket privatlivet hennes. Men lagmannsretten omgjorde dommen i 2011.

I fjor varslet familien at de ville prøve saken hos Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Dagbladet har ikke lykkes i å få en kommentar fra advokat Cato Schiøtz, som representerer både Seierstad og Cappelen Damm.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling