Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bokhandlerens hevn

Shah Muhammad Rais tar et kraftig oppgjør med Seierstad i sin bok lanseres i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet fikk i går tak i boka «Det var en gang en bokhandler i Kabul». Den utgis på Damm forlag, etter at fire norske forlag kjempet om å kjøpe rettighetene tidligere i år.

Boka har form av en eventyrfortelling, men er i bunn og grunn et saftig forsvarsskrift der Rais tar et oppgjør med det han mener er løgner, misforståelser og mer eller mindre direkte fordreininger av fakta i Åsne Seierstads bok om ham og hans familie.

Rais mener blant annet Seierstads boktittel burde vært endret.

«Ut fra det bildet som Åsne Seierstad har tegnet av meg, burde hun ha kalt boken sin «Slakteren i Kabul», skriver Rais i boka.

Besøk av to troll

I eventyrboka får Rais besøk av to troll fra Norge, som er kommet til ham for å få høre hans side av saken. Trollene har ventet helt til november 2005 med å oppsøke ham, og kan på mange måter tolkes som representanter for det Rais mener er norsk samfunnsdebatts dårlige samvittighet. Trollene tar Rais med på en reise der de spør bokhandleren om omstridte emner i Seierstads bok.

Dermed får Rais god mulighet til å komme med sine forklaringer på Seierstads framstillinger - som at hans søster og hans 12 år gamle sønn i en periode ikke fikk gå på skolen.

-  Villeder verden

 HEVN:  Shah Muhammad Rais har skrevet «Det var en gang en bokhandler i Kabul». Dagbladet har lest boka. Åsne Seierstad får så hatten passer. Foto: TORBJØRN GRØNNING
HEVN: Shah Muhammad Rais har skrevet «Det var en gang en bokhandler i Kabul». Dagbladet har lest boka. Åsne Seierstad får så hatten passer. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

«Har de europeiske øynene hennes unngått å se alle de ødelagte skolene? Ved flere tilfeller kan det virke som om hun tror «Sultan Khan» (Bokhandlerens alias i Seierstads bok, red.anm.) har ansvaret for miseren i skolevesenet».

Rais skriver også at Seierstad med sin framstilling av hans familie villeder verden når det gjelder virkeligheten til afghanske barn og kvinner. Han skriver også at han selv er blitt framstilt på en grovt misvisende måte.

Rais tar også et oppgjør med Seierstads påstand om at foreldrene hans solgte søsteren til Rais for å finansiere bokhandlerens utdannelse. Han spiller ballen tilbake:

-  Kvinner som krøtter

«Åsne Seierstad driver gjøn med foreningen av to mennesker, og setter prislapper på kvinner som om de var krøtter. Takserer dem lavt gjør hun også, noen ganger er prisen lavere enn for en kalv i hennes eget land», skriver han.

I Seierstads bok er Rais anonymisert. Bokhandleren peker imidlertid på alle detaljene i Seierstads bok som er med på å identifisere ham og hans familie. Han hevder også at Seierstad sendte ham en e-post etter lanseringen der hun skriver at han gjerne må si at det hele er oppspinn.

-  Fint med bok

Hele boka kulminerer i et langt avsnitt der han foreslår hva Seierstad burde si i sin unnskyldning. Mot slutten av avsnittet summerer han opp:

«Jeg (Seierstad, red.anm.) ber i korthet alle afghanske kvinner, barn og menn om unnskyldning fordi jeg med mitt skriveri har tilslørt sannheten om deres katastrofale levekår, og fordi jeg med min bok har villedet verden».

Åsne eierstad kommenterer opplysningene om innholdet i Rais\' bok slik:

-  Det er vanskelig for meg å kommentere boka før jeg har lest den. Utover det syns jeg det er fint at Shah Muhammad Rais får anledning til å skrive med egne ord det han ønsker å få belyst i ei bok, sier hun til Dagbladet.

ALLEREDE I BUTIKKENE: Onsdag 27. september lanseres Rais\' bok.