GIR SEG IKKE: Kona til «Bokhandleren i Kabul», Suraia Rais, vil ha saken mot Åsne Seierstad først for retten i afghanistan. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET
GIR SEG IKKE: Kona til «Bokhandleren i Kabul», Suraia Rais, vil ha saken mot Åsne Seierstad først for retten i afghanistan. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADETVis mer

Bokhandlerens kone anker

Gir ikke opp kampen mot Åsne Seierstad.

Kona til bokhandleren i Kabul, Suraia Rais, har påanket forfatter Åsne Seierstads anke om å kreve sikkerhet på 500.000 kroner for saksomkostningene i saken som starter i mai i år.

Det var 15. desember i 2008 at Seierstad i Oslo tingrett krevde sikkerhet på en halv million kroner for saksomkostningene i erstatningssaken som bokhandlerens kone har reist mot Seierstad og forlaget Cappelen Damm.

Seierstad fikk ikke medhold, og Suraia Rais gikk dermed seirende ut. Imidlertid fikk Seierstad aksept for kravet om at saken skal behandles etter norsk rett, noe hun så på som en seier.

Saks-behandlingsfeil

Seierstad anket tingrettens avslag på kravet om sikkerhet på 500.000 kroner for saksomkostningene.
Nå har Suraia Rais, kona til bokhandleren Shah Mohammad Rais, påanket lovvalgspørsmålet.

Hennes advokat, Per Danielsen, mener at tingretten har benyttet feil rettsanvendelse, og han mener det er begått feil ved saksbehandlingen. Videre heter det i anken at Danielsen på vegne av Suraia Rais krever at saken skal behandles etter afghansk rett.

25 mill. i erstatning
Seierstads krav om dekning av sakskostnader bør dessuten ikke bli fremsatt før under hovedforhandlingen, som starter 25. mai i år, heter det i anken fra Danielsen.
Seierstad skrev boka «Bokhandleren i Kabul» i 2002. Bokhandleren mener boka inneholder beskrivelser som setter ham og familien i fare. Han fikk ikke visum til Norge, men det fikk kona, som har fått overdratt hele saken til seg fra mannen.

I desember gjorde Danielsen det klart at Rais krever opp mot 25 millioner kroner i erstatning

SAKSØKES: Kona til bokhandleren i Kabul saksøker Åsne Seierstad for opp mot 25 millioner kroner. Foto: Knut Falch / SCANPIX
SAKSØKES: Kona til bokhandleren i Kabul saksøker Åsne Seierstad for opp mot 25 millioner kroner. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer