Bokhandlerens kone anker

Gir ikke opp kampen mot Åsne Seierstad.

GIR SEG IKKE: Kona til «Bokhandleren i Kabul», Suraia Rais, vil ha saken mot Åsne Seierstad først for retten i afghanistan. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET
GIR SEG IKKE: Kona til «Bokhandleren i Kabul», Suraia Rais, vil ha saken mot Åsne Seierstad først for retten i afghanistan. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kona til bokhandleren i Kabul, Suraia Rais, har påanket forfatter Åsne Seierstads anke om å kreve sikkerhet på 500.000 kroner for saksomkostningene i saken som starter i mai i år.

Det var 15. desember i 2008 at Seierstad i Oslo tingrett krevde sikkerhet på en halv million kroner for saksomkostningene i erstatningssaken som bokhandlerens kone har reist mot Seierstad og forlaget Cappelen Damm.

Seierstad fikk ikke medhold, og Suraia Rais gikk dermed seirende ut. Imidlertid fikk Seierstad aksept for kravet om at saken skal behandles etter norsk rett, noe hun så på som en seier.Saks-behandlingsfeilSeierstad anket tingrettens avslag på kravet om sikkerhet på 500.000 kroner for saksomkostningene.Nå har Suraia Rais, kona til bokhandleren Shah Mohammad Rais, påanket lovvalgspørsmålet.

Hennes advokat, Per Danielsen, mener at tingretten har benyttet feil rettsanvendelse, og han mener det er begått feil ved saksbehandlingen. Videre heter det i anken at Danielsen på vegne av Suraia Rais krever at saken skal behandles etter afghansk rett.

25 mill. i erstatningSeierstads krav om dekning av sakskostnader bør dessuten ikke bli fremsatt før under hovedforhandlingen, som starter 25. mai i år, heter det i anken fra Danielsen.Seierstad skrev boka «Bokhandleren i Kabul» i 2002. Bokhandleren mener boka inneholder beskrivelser som setter ham og familien i fare. Han fikk ikke visum til Norge, men det fikk kona, som har fått overdratt hele saken til seg fra mannen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer