Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bokhandlerens sirkus

SIRKUSDIREKTØREN heter Shah Muhammad Rais. I går klokka 17 inviterte han til forestilling på Hotel Continental. Det var ikke sagflis i manesjen, bare myke, røde hotelltepper. Det var ingen store elefanter, bare mektige menn. Og et sultent pressekorps. Alle vil vite hvem som får rettighetene til de neste forestillingene, eller to uferdige bokmanus om du vil. Spekulasjonene er mange. Vi har lest at Rais har vært i to møter med Aschehoug. Vi vet at Cappelen, Damm og lille Publicom også har meldt sin interesse. Sistnevnte hevder det har foregått en budrunde med advokat Per Danielsen som auksjonarius.

EN TIME FØR pressekonferansen får Dagbladet en telefon fra Dag Herbjørnsrud. Mannen som nylig har trukket seg som ansvarlig redaktør i ukemagasinet Ny Tid. Herbjørnsrud forteller at han har «juicy details». Journalist og fotograf kaster seg rundt. Herbjørnsrud er fast i håndtrykket, men svett i luggen. I en sofa, tilbakelent og med et stort glis finner vi administrerende direktør i Damm, Tom Harald Jenssen, mannen som kjøpte opp Herbjørnsrud og Ny Tid. -  Nå har Damm kjøpt bokhandleren i Kabul, sier Jenssen.-  Jenssen og jeg skriver et lite stykke forlagshistorie når vi tar innersvingen på selveste William Nygaard, sier Herbjørnsrud.Jenssen gliser. Men gulroten har de spart til slutt. -  Det er nemlig en liten juicy detail her. I den første utgaven av ukemagasinet Ny Tid var bokhandleren vår stjernekommentator nummer én, sier Herbjørnsrud. Han vipper elegant opp siden fra januarnummeret. Bokhandleren smiler mot oss. Så blar han frenetisk videre.-  Og her. Her har Åsne Seierstads far skrevet en kommentar. Dag Seierstad har skrevet for Ny Tid i 15 år. Men etter denne utgaven trakk han seg. Han sa at kapitalismen er blitt så fæl og meldte overgang til Klassekampen, sier Herbjørnsrud.Forlagsdirektøren ser på klokka. Det er snart pressekonferanse.

NOEN MINUTTER TIDLIGERE ankom bokhandleren i bil sammen med sin advokat. Nei, ikke Per Danielsen. Men Abid Q. Raja.-  Jeg er Rais advokat, sier Raja.En etasje opp, står advokat Per Danielsen tydelig forvirret. -  Jeg er Rais advokat. Jeg er litt overrasket over at han er her med en ny advokat, sier Danielsen. Journalistene kaster seg over ham med tv-kameraer og mikrofoner. Har Rais gitt ham rollen som sirkusets klovn?

NOEN MENER Å HA OBSERVERT William Nygaard i korridorene. Kan det hende at bokhandleren et kvarter på overtid fortsatt ikke har bestemt seg for hvem som skal utgi bøkene hans, først et eventyr om Åsne og de to troll. Deretter en selvbiografi.Men der sitter de på rekke og rad. Administrerende direktør i Damm, Tom Harald Jenssen, bokhandleren i Kabul, Shah Muhammad Rais, advokat Abid Q. Raja og utviklingsredaktør i Ny Tid, Dag Herbjørnsrud. Bokhandleren beholder rollen som sirkusdirektør. Han forteller om Åsne og trollene, om søksmålet og krenkelsen. Under bordet får han et dult i siden fra sin advokat. Forlagsdirektøren understreker at det ikke har vært en budrunde om bokhandleren slik avisene skriver. -  Bokhandleren har ikke vært interessert i å forhandle om penger, sier Jenssen.-  Jeg bryr meg ikke om penger, sier bokhandleren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling