Bokhandlerkona stevner Åsne Seierstad og Capellen

Oslo (NTB): Den andre kona til bokhandler Shah Mohammad Rais skal tirsdag ta ut stevning mot Åsne Seierstad og Cappelen.

Shah Mohammad Rais har kritisert forfatter Åsne Seierstad for boka «Bokhandleren i Kabul» som Seierstad skrev mens hun besøkte og observerte familien i den afghanske hovedstaden. Boken ble utgitt i 2002 og Rais har varslet søksmål mot den norske forfatteren.

- I stevningen påvises at Seierstads skriverier har påført familien Rais stor skade og drevet flere familiemedlemmer i landflyktighet. Det påvises også faktafeil, selvmotsigelser og et kvinneundertrykkende og nedlatende syn fra forfatterens side, skriver familiens advokat Per Danielsen i en pressemelding.

Får ikke visum

Rais selv får ikke visum til Norge og det er bokhandlerens andre kone, Suraia Rais, som er det eneste familiemedlemmet som får lov å oppholde seg i landet. Derfor har hun fått overdratt kravene til seg fra de andre familiemedlemmene.

Både Suraia Rais og advokat Per Danielsen vil være til stede på en tillyst pressekonferanse i Oslo tirsdag klokken 12.

- I stevningen på 21 sider dokumenteres for første gang ganske detaljert det rettslige og faktiske grunnlaget for det lenge varslede søksmål. Det tas til orde for at afghansk rett skal brukes av norsk domstol, og at den norske domstolen skal utmåle erstatning for all skade i alle land der boken er solgt, skriver Danielsen.

- Tråkket ned

Familien Rais krever inndragning av fortjenesten både til Cappelen og Seierstad, samt oppreisning for tort og svie.

STEVNES: Åsne Seierstad og forlagssjef i Cappelen, Anders Heger, på vei inn til Oslo forliksråd i fjor.
STEVNES: Åsne Seierstad og forlagssjef i Cappelen, Anders Heger, på vei inn til Oslo forliksråd i fjor. Vis mer

- Saken er prinsipielt viktig fordi den er unik i sitt slag, slik den fremstår med sitt internasjonale tilsnitt og som en konflikt mellom forskjellige kultursyn, der en vestlig orientert forfatter har tråkket ned en familie i et fattig land uten å forstå eller klart nok tenke igjennom det hun har gjort, for å tjene penger på boksalg, mener Danielsen.

(NTB)

Bokhandlerkona stevner Åsne Seierstad og Capellen