Bokhandlerne liker Petterson best

Per Petterson får i dag Bokhandlerprisen for sin roman «Ut å stjæle hester».

Valgerd Svarstad Haugland delte ut prisen.

- Dette er en fengslende bok som gir mye å reflektere over, sa hun, og sammenlignet boka med Hamsuns «Pan».

- Jeg er så overrumplet at jeg blir litt nummen. Dette er fantastisk, sier Petterson.

Med Bokhandlerprisen er kritikerroste Petterson et sjumilssteg nærmere et kommersielt gjennombrudd.

Bokhandlerprisen deles nemlig ut etter avstemning blant alle norske bokhandleransatte. De har mye å si for hvilke boktitler som selger.

Jobbet selv som bokhandler

Handlinga i «Ut og stjæle hester» foregår på to tidsplan. Den aldrende Trond Sander ser seg tilbake i livet, til sommeren 1948 og ferien på ei seterhytte med faren. Stedet er ikke ulikt Hobøl hvor forfatteren selv er bosatt.

Per Petterson er født i 1952. Han var 35 år gammel da han debuterte med den kritikerroste novellesamlingen «Aske i munnen, sand i skoa» i 1987.

Han er opprinnelig bibliotekarutdannet, og har selv arbeidet som bokhandler i tillegg til oversetter og litteraturkritiker.

I 2000 vant Petterson Brageprisen for «I kjølvannet», og i 1997 var han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

I folkekjært selskap

Forlaget forteller at «Ut å stjæle hester» er trykket i et opplag på 20 000, og er hovedbok i Bokklubben Nye Bøker i desember. Rettighetene til boka er så langt solgt til England og Nederland.

Tidligere vinnere av Bokhandlerprisen er andre folkekjære forfattere som Lars Saabye Christensen, Karin Fossum, Jo Nesbø og Erik Fosnes Hansen.

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland sto for overrekkelsen av prisen. Bokhandlerprisen er en bronsestatuett utført av billedhugger Nils Aas, med påskriften «Takk for boken». Den blir i år overrakt for 33. gang. Alle som arbeider i norsk bokhandel får sjansen til å være med i juryen for Bokhandlerprisen.

GJENNOMBRUDDET: Per Petterson har i dag fått en stor sjanse til et kommersielt gjennombrudd, med Bokhandlerprisen. Slik vil boka hans bli frontet i bokhandlere over hele landet. Det er en lukrativ plassering før jul.